Budapest egyetlen jobboldali jelöltjével rendelkező kerülete vajon jobb vagy baloldali miniszterelnököt akar?

Az ellenzéki előválasztás első fordulójának eredménye elvileg azt mutatta, hogy Rákosmentén az ellenzéki szavazók döntő többsége a jobboldali elkötelezettségű:

AZ első fordulók követően már csak a miniszterelnök személyének megválasztása várat magára. Rákosmente abból a szempontból érdekes, hogy a kerületben Márki-Zay Péter által is támogatott jobboldali politikus lehet a Fidesz kihívója.

Vajon az első forduló szavazói meggyőződésük szerint választottak a jelöltek közül vagy kedvenc pártjuk iránymutatásának megfelelően szavaztak? Mint ismeretes, az első fordulóban a jelöltek közül a baloldali jelöltet csak a Párbeszéd és az MSZP támogatta, minden más párt a jobbikos jelölt mellé állt:

Lukoczki Károly – Jelölő szervezet: MSZP-Párbeszéd
Támogató pártok: –
Választott frakció: MSZP
és
Szilágyi György – Jelölő szervezet: Jobbik
Támogató pártok: DK, Momentum, LMP, MMM
Választott frakció: Jobbik

A második forduló a mai napon (2021.10.10.) kezdődött meg és a szavazócédulákon az alábbi lehetőségek közül választhat a szavazóurnához járuló – remélhetőleg ellenzéki  -szavazó:

Az igazán nagy kérdés, hogy most melyik párt ki mögé áll? Márki-Zay Péter egy igazi civil induló, aki mögött az első fordulóban nem állt egyetlen párt sem. Ha az első fordulóban a pártok  fontosnak tartották a logójukat és támogatásukat a jelöltek mögé tenni, joggal várhatjuk el, hogy tegyék meg ugyanezt a második fordulóban is. Megkerestük az összes kerületi pártszervezetet és várjuk a válaszukat. Mivel a pártok a politika alakítói, ennek megfelelően nyilvánosan megjelentek az első fordulóban, útmutatót adva a követőknek, ezért most várjuk, hogy egy ilyen éles helyzetben is valljanak színt.

Jelenlegi állás szerinti párttámogatások:

Dobrev Klára – Jelölő szervezet: DK
Támogató pártok: DK
Választott frakció: DK
és
Márki-Zay Péter– Jelölő szervezet: Mindenki Magyarországa Mozgalom
Támogató pártok: Momentum
Választott frakció: Párbeszéd

Megkeresésünkre eddig egyetlen egy párt, a Momentum válaszolt, bár ők már sokkal hamarabb beálltak az egyik jelölt mögé:

“A kerületi Momentum Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás 2. fordulójában.
Üdvözlettel
Környei Balázs”

Ezen felül a DK álláspontja elég egyértelmű lehet, hiszen ők vélhetően továbbra is saját jelöltjüket támogatják.

 

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
kevés felhő
3.5 ° C
4.7 °
2.4 °
58 %
4.9kmh
20 %
ked
3 °
sze
3 °
csü
5 °
pén
1 °
szo
1 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...