Közeledik a lomtalanítás ideje, Rákosmentén november közepén lesz

Az önkormányzat tájékoztatása szerint idén november 8-a és 22-e között várható a lakossági lomtalanítás!

Próbáltunk utánajárni a kerületi lomtalanítás részletes időpontjára, de nincsenek még pontos dátumok. Az FKF honlapján még ez a dátum se jelent meg.
Vélhetően az eddig megszokott körzetek nem változnak meg (ezek nem pontosan fedik a kerületrészeket), amint tudunk pontos időpontokat, igyekszünk közzétenni! Várjuk az olvasók értesüléseit is, hogy összeálljon a részletes térkép:

 1. Rákoscsaba-Újtelep
 2. Rákosliget
 3. Rákoscsaba (nyugat)
 4. Rákoskeresztúr
 5. Madárdomb-Akadémia
 6. Rákoshegy (Helikopter)
 7. Rákoshegy (kelet)
 8. Rákoskert
 9. Rákoscsaba (kelet)

Egy lényeges változás történt, hogy a veszélyes hulladék leadására idéntől nem lesz lehetőség, azokat nem szervezetten gyűjik össze, a budapesti hulladékudvarokban bárki, bármikor ingyenesen leadhatja.

MI HELYEZHETŐ KI A LOMTALANÍTÁSKOR A HÁZ ELÉ? 

Két fontos dologra szeretnénk felhívni a figyelmet:

 1. Lomtalanításkor nem helyezhető ki háztartási hulladék, bontási anyagok (cserép, csempe, tégla és/vagy betontörmelék, zöldhulladék, maradék építési anyagyok stb.).
  Az ilyen hulladékokat el sem fogják szállítani, felesleges ezekért reklamálni.
  A festékek, vegyszerek, tisztítószerek, permetezőszerek stb. veszélyes hulladéknak számítanak, így azokat nem csak TILOS kirakni, de a közterületesek (esetleg rendőrség) ezekért még külön szabálysértési bírságot is adhatnak.
 2. A hulladéktörvény szerint a megadott időben a lomtalanításra kihelyezett tárgyak a kihelyezés pillanatától a Főváros közterületén vannak, és a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. tulajdonába kerülnek.

A törvény szerint aki ezekből bármit eltulajdonít, az lopást követ el. Ha a jogtalan eltulajdonítás összege meghaladja az 500 ezer forintot, és bizonyítható, hogy a lopást üzletszerűen, vagyis rendszeres haszonszerzésre törekedve követi(k) el, az elkövető(k) két év szabadságvesztéssel is büntethető(k).
A kisebb értékben (50 ezer és 500 ezer forint között) elkövetett eltulajdonítás lopás vétségnek számít, az 50 ezer forintot meg nem haladó érték pedig szabálysértésnek minősül.

Ilyen esetekről még szerintem senki sem hallott, de ettől még ez a törvény. Ha szükségét érezzük a “beavatkozásnak”, akkor jelentsük a Közterület Fenntartónak vagy  a Rendőrségnek.

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
25.2 ° C
26 °
24.1 °
40 %
5.1kmh
0 %
csü
25 °
pén
25 °
szo
19 °
vas
13 °
hét
20 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...