Alaptalanul vádaskodott Rákosmente Önkormányzata?

Rákosmente Önkormányzata facebook oldalán tett közzé egy nyilatkozatot, amelyben azt sugallata, hogy “Lukoczki Károly valótlan állításokat közölt a Merzse-mocsár ügyében”. A megszólított a facebook oldalán reagált erre, megpróbáljuk röviden összefoglalni a kialakult “párbeszéd” lényegét.

A probléma forrását képező állítás Lukoczki Károly által közzétett videóban:

„Rákoscsaba felől kellene megoldanunk a víz bevezetését, de nagyon nehezen jutunk ezzel előbbre, nehezen kapunk hozzá önkormányzati segítséget”.

https://fb.watch/6kFl_7QOzM/

Rákosmente Önkormányzata az alábbiakkal próbálta meg cáfolni ezt az állítást:

 • “Az egyik földtulajdonos fogadóóráján felkereste dr. Bakos András alpolgármestert, ahol elmondta a terület vízellátási problémáját. Sajnos a járványidőszak ezen ügy megoldását is elcsúsztatta.” 
  Ebből az állításból hiányzik az a tény, hogy a megkeresés nem tulajdonosi minőségben, hanem a Merzse-mocsár civil aktivistájaként történ 2020. szeptember 17-én!
  Egy beadványra, megkeresésre való válaszadásra, a törvény szerint 30 nap áll rendelkezésre, még ha kért volna halasztást az önkormányzat (amit megtehet: +30 nap), akkor is az elmúlt évben kellett volna már reagálnia!
  Lukoczki Károly válaszában erre a felvetésre így reagált:
  “Mivel az első megbeszélés 2020. szeptember 17-én történt, majd a folyamat meggyorsítása érdekében 2021. június 2-án találkoztam az alpolgármester úrral, nehéz azt mondani, hogy a járvány miatt nem foglalkoztak ezzel az üggyel, miközben Horváth Tamás polgármester úr egyszemélyben döntött ezen időszak alatt a kerület ügyeiben.”
 • „A helyszíni megbeszélésen derült ki, hogy Lukóczki Károly nem szólt a telek tulajdonosának. Ennek ellenére a csoport a területet bejárta, felmérte.”
  A terület tulajdonosa pontosan ismeri a helyzetet, vele többször egyeztetett civil csoport és szóban már jóval korábban, az első megkeresés előtt hozzájárult a munkálatokhoz, sőt még a segítségét is felajánlotta. (Mivel a cikk írója is a civil csapat egyik tagja, ő is jelen volt ezen a megbeszélésen, így pontosan ismeri a tulajdonos nyilatkozatát.
  Lukoczki Károly válaszában erre a felvetésre így reagált:
  “a tulajdonos tudott arról, hogy kinn leszünk, csak nem tőlem, hanem attól a civiltől, aki a segítségemet kérte az ügy megoldása érdekében. Ő személyesen más elfoglaltság miatt nem tudott megjelenni.”
 • “Rákosmente Önkormányzata azonban további intézkedést csak akkor tud foganatosítani, ha megegyezés születik a csatorna területének tulajdonosával, akitől tulajdonosi hozzájárulást kaphat az önkormányzat. Ez a lépés elengedhetetlenül szükséges a csatorna megtisztításához.”
  Amennyiben az önkormányzat csupán ebben látja a probléma megoldásának akadályát, akkor ezt már jó fél évvel ezelőtt is közölhette volna a civil csoporttal, akik napi kapcsolatban állnak a tulajdonossal.
  Lukoczki Károly válaszában erre a felvetésre így reagált:
  “…a tulajdonos családnak mindössze ahhoz kell hozzájárulást adnia, hogy a munkagépek a tulajdonukban álló földterületet felvonulási területként használhassák, ám erre – szóban – már rég engedélyt adtak.”
A Kis-Merzse fokozatos kiszáradása már évtizedes probléma, minden kerületi polgár, akinek fontos a Merzse ügye, tud erről a folyamatról. A civilek utóbbi években tett próbálkozása már látható eredményeket mutat.
“Amennyiben az Önkormányzat részéről komoly szándék van a csatornatisztításra, akkor az írásos engedély megszerzése sem jelenthet nehézséget. Ha gondolják, azt is elintézem én.
Emellett fontos hangsúlyozni, hogy önmagában a csatorna tisztítása nem fogja a vízellátási gondokat megoldani. Ehhez az kell, hogy Rákoscsaba felől, a Cinege-lakópark felől a csapadékvíz elvezetés a Merzse irányába valósuljon meg.” (Lukóczki Károly)
Jó lenne, ha üzengetés helyett a problémákat meg lehetne beszélni, a párbeszéd magvalósulásában minden esetben a hatalomnak van elsődleges szerepe!

Végkövetkeztetésként érdemes elolvasni azt az idézetet, ami a rakosmente.hu oldalon is olvasható, lényegében egy törvényszöveg (2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól):

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
25.2 ° C
26 °
24.1 °
40 %
5.1kmh
0 %
csü
25 °
pén
25 °
szo
19 °
vas
13 °
hét
20 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...