A holokauszt rákosmenti áldozataira emlékeztek a Fuchs kastélynál

Az eseményt Hódos Mária szervezte, aki 15 éve folyamatosan szívügyének tartja ezt a megemlékezést, annak érdekében, hogy minden rákosmenti lakos ismerje meg, hogy valójában mi is történt ott, a Fuchs kastélynál, 77 évvel ezelőtt.

A helyszínen spontán módon összegyűlt emlékezőknek mondta el az alábbi mondatokat:

15. alkalommal emlékezünk meg a holokauszt rákosmenti áldozatairól.
A mai XVII. kerület elődközségeiből, 77 évvel ez előtt, Rákoskeresztúrról, Rákoshegyről, Rákoscsabáról és Rákosligetről mintegy kétezer, zsidónak minősített magyar állampolgárt deportáltak Auschwitzba és más haláltáborokba 1944 tavaszán. A rákoskeresztúri gettó egyik helyszíne a Fuchs kastély volt, ahonnan 1944. június 8-án hajtották, kényszerítették marhavagonokba az idős és beteg embereket, nőket és gyermekeket. Ezen a napon, június 8-án volt az Úrnapi körmenet is, amely virágszőnyegei mellett haladt el a halálmenet. Túlélők 60 évvel később is döbbenten emlékeztek a részvétlen keresztény felvonulókra.
2006-ig Budapest egyik legnagyobb kerületében nem volt olyan helyszín, ahol méltó módon lehetett volna megemlékezni a meggyilkolt áldozatokról, de nem is volt semmiféle megemlékezés.
2006-ban a Fuchs kastély falán elhelyezett emléktábla megvalósításában Barna Andor, akkori SZDSZ-es alpolgármester állt mellettem. Támogatásával sikerült létrehozni a budapesti XVII. kerületben azt a helyszínt, ahol megemlékezhetünk a holokauszt rákosmenti áldozatairól. Kiss György szobrászművész ajándéka az a dombormű, amely az emléktáblát műalkotássá nemesíti. Hálás köszönetem nekik.
Június 8-a fontos nap számunkra. Együtt, közösen emlékezünk mártírjainkra immáron 15 éve.
Sajnos, Erdei Zoltánné Gabriella, Garzó Ernőné Silberstein Ágnes, Dr. Sághy Vilmosné Kertész Ágnes, Hódos Mátyás, Békési Veronika már nem lehetnek velünk.
Ahogy évente egyre kevesebben leszünk, szinte nincs is szemtanú, egyre gyakrabban jutnak eszembe Eisenhover tábornok, későbbi amerikai elnök szavai, aki maga is látta mit műveltek a nácik a táborokban:
“Mindent örökítsetek meg, szedjétek össze a filmeket, szedjétek össze a tanúkat, mert egyszer eljön majd a nap, amikor feláll valami rohadék, és azt mondja, hogy mindez meg sem történt.”
Nem gondoltuk volna, hogy ilyen rövid időn belül igaza lesz, hogy ilyen kolosszális méretekben újraéled az antiszemitizmus (amely valójában sosem tűnt el), a rasszizmus, a nacionalizmus és ezzel párhuzamosan mélyül az emberek közötti szolidaritás és együttérzés egyre nagyobb hiánya.
Remélem, 2022. június 8-án személyesen is találkozhatunk a Fuchs kastély falán elhelyezett emléktáblánál, és közösen emlékezhetünk.

Szeretnék minden kedves Megemlékezőnek jó egészséget kívánni!

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
erős felhőzet
6.6 ° C
7.5 °
4.7 °
62 %
3.1kmh
75 %
hét
7 °
ked
4 °
sze
3 °
csü
4 °
pén
0 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...