Köszöntjük Rákosmente díszpolgárát, Ragályi Elemért, ma 82 éves

Ragályi Elemér Rákosligeten született 1939. április 18-án, Rákosmente talán leghíresebb szülöttje, a világhírű operatőr, akit 2014-ben választotta díszpolgárrá szülőföldje, Rákosmente.

Számtalan díj tulajdonosa, Kossuth- és Balázs Béla-díj. Filmjei megszámlálhatatlan nemzetközi díjat nyertek filmjei: Oscar-díjat, Emmy-díjat és ACE-díjat is.

1968-ban szerzett operatőri diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, az „Illés-iskola” egyik kiemelkedő tehetségű alkotójaként.

Szinte az összes nagy magyar  rendezővel dolgozott. mint Zolnay Pál, Sándor Pál, Gazdag Gyula, Elek Judit vagy Rózsa Jánossal, Grunwalsky Ferenccel, András Ferenccel, Gazdag Gyulával, Kovács Andrással, Révész Györggyel és a nemrég elhunyt Szomjas Györggyel is.

Az elmúlt évek során 100 játékfilmet, minisorozatot, TV-filmet és dokumentumfilmet forgatott. Az egyik legaktívabb magyar filmoperatőr. Sokat dolgozott Észak-Amerikában és Európában is.

Nem felejtette el Rákosligetet sem, bár már nem itt él, de számtalan alkalommal volt vendége a helyi filmklubnak is.

Életével, munkásságával mindannyiunknak példát mutat:

Fotó forrása: rakosmente.blogspot.com

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
23.2 ° C
23.2 °
20.3 °
27 %
3.1kmh
0 %
csü
23 °
pén
26 °
szo
25 °
vas
23 °
hét
24 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...