A Nézőpont csoport készítette a személyes felkeresésen alapuló közvéleménykutatást a sportcsarnokról

Újabb részletek derültek ki a helyi közvéleménykutatásból! Megnevezte az önkormányzat azt a céget, aki a kutatást végezte. Ez nem más, mint a Kutatópont Kft., amely a Nézőpont Csoport cégcsoport (Nézőpont Intézet) tagja. A kft. egyik vezető tisztségviselője az a Mráz Ágoston Sámuel (aki egyébként a Nézőpont Intézet igazgatója is), akit nap, mint nap láthatunk a “közszolgálati” csatornákon és az erős elkötelezettséggel bíró HírTV adásaiban, mint “független” szakértő.

A kutatás eredményének rövid summázata így szól:

Kiemelkedően magas a a multifunkcionális csarnok támogatottsága!

Úgy kérdezték meg a közvéleményt a használatról, hogy még senki semmilyen tervvel nem állt elő és nem hozott nyilvánosságra semmit arról, hogy mire és ki is fogja használni a csarnokot.

Tapasztalhattuk már évek óta, hogy léteznek olyan kérdések, amelyekre nem lehet nemet mondani. Nos, ilyenekkel van tele ez a kérdőív:

  • „A sportközpont beruházásának megvalósulása lehetőséget teremt a szabadidő hasznos eltöltésére, egészségünk megőrzésére”
  • „A kerület lakóinak szüksége van egy olyan színvonalú létesítményre, mint a sportközpont”
  • „A sportközpont megépítésére nincs igény, ezért felesleges a beruházás”

Az irányított kérdések ellenére sem sikerült mindenben a megrendelő igényit kielégítő értéket kapni. Kiderült, hogy a kerületi lakosok inkább kulturális és oktatási rendezvényeket (74%) látogatnának el és nem sportversenyeket.

A teljes kutatási anyag még mindig nem nyilvános, az alábbi részletek váltak még elérhetővé az önkormányzat honlapján:

“A reprezentatív minta alapján, személyesen felvett közvélemény-kutatásból többek között kiderül, hogy a beruházás mekkora támogatottságot élvez.
A felmérés során különböző állításokkal kapcsolatban is kifejezték egyetértésüket, vagy egyet nem értésüket a kerületi válaszadók. „A sportközpont beruházásának megvalósulása lehetőséget teremt a szabadidő hasznos eltöltésére, egészségünk megőrzésére” állítással a legtöbben egyetértenek (59%), vagy részben egyetértenek (19%). „A kerület lakóinak szüksége van egy olyan színvonalú létesítményre, mint a sportközpont” állítással szintén a legtöbben egyetértenek (58%), vagy részben egyetértenek (16%).

Hasonlóan alakulnak a válaszok a sportközpont támogatottságánál is. „A sportközpont megépítése nemcsak a kerületben élők, hanem Budapest és az agglomeráció számára is szükséges” állítással szintén a legtöbben egyetértenek (54%), vagy részben egyetértenek (20%).

A valós véleményfelmérés érdekében a Kutatópont Kft. a megrendelő Önkormányzat kérésére negatív állítást is feltett a kérdőívben. „A sportközpont megépítésére nincs igény, ezért felesleges a beruházás” állítással a legtöbben nem értenek egyet (52%), vagy részben egyetértenek (13%).
A kerületi lakosok többsége egyetért azzal, hogy a központ lehetőséget teremt majd a szabadidő hasznos eltöltésére (59%), akárcsak azzal, hogy a kerület lakosainak szüksége van egy ilyen színvonalú létesítményre (58%), aminek megépítése nemcsak a kerületben élők, hanem Budapest és az agglomeráció számára is szükséges (54%).
A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a kerületben élők igényei egyértelműen azt tükrözik, hogy Rákosmente lakosainak szükségük van egy korszerű, fedett közösségi térre. A kerületi lakosok inkább kulturális és oktatási rendezvényeket (74%), vagy közösségi és egyéb rendezvényeket (65%) látogatnának elsősorban. A sportot kevesebben, de még mindig jelentős mértékben (54%) választanák. A konkrét lehetőségek közül legtöbben közösségi vásárokon vennének részt (55%), koncertekre (52%), vagy kiállításokra (49%) mennének el.
Csupán a válaszadók 19 százaléka mondta azt, hogy nem élne semmilyen lehetőséggel a központ kínálatából. Vélhetően arról van szó, hogy az embereknek különböző elképzeléseik vannak arról, hogy pontosan milyen szolgáltatást vennének igénybe, de 81 százalékuk (azaz tízből 8 fő) valamilyen szolgáltatást mindenképpen igénybe venne.
Megvizsgálva azoknak a kitöltőknek az adatait, akik tervezik a központ szolgáltatásait használni, hasonló eredményeket kaptunk. Kor tekintetében a sport, a kulturális és a közösségi rendezvényeket egyaránt a fiatal felnőttek támogatják legtöbben (sport: 67%, kultúra: 85%, közösségi: 68%), az idősek legkevésbé (sport: 31%, kultúra: 63 százalék, közösségi: 62 százalék). Végzettség tekintetében a felsőfokú végzettséggel rendelkezők jelezték leginkább, hogy részt vennének a központ eseményein (sport: 62%, kulturális: 82%, közösségi: 70%), a maximum 8 általános évfolyamot végzettek a legkevésbé (sport: 39%, kulturális: 6%, közösségi: 56%). Nemek tekintetében csak a sportnál mutatkozik lényeges eltérés (férfiak: 62%, nők: 47%).
Összességében tehát nemtől, kortól, iskolai végzettségtől függetlenül nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. A kerületi lakosság körében kiemelkedően magas a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont támogatottsága, és kiemelkedően sokan tervezik is használni az általa nyújtott lehetőségeket a jövőben.”

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
kevés felhő
3.5 ° C
4.7 °
2.4 °
58 %
4.9kmh
20 %
ked
3 °
sze
3 °
csü
5 °
pén
1 °
szo
1 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...