Nem soron kívül és nem titokban kapott oltást Horváth Tamás (58 éves) – Rákosmente polgármestere

Horváth Tamás – Rákosmente polgármestere így vallott tegnap az önkormányzat faceboook oldalán:

“Ma megkaptam az első védőoltást a rákoscsaba-újtelepi orvosi rendelőben. Mindenkit szeretnék arra biztatni, hogy jelentkezzen oltásra, mert csak a vakcina jelenthet megoldást a koronavírus elleni küzdelemben!
Nem közszereplőként meg sem osztanám e hírt, ám a járvány – mindamellett, hogy az emberek többségéből a legjobbat (segítőkészség, együttműködés) hozta ki – sajnos közösségünkben is elhintette a gyűlölködés és a széthúzás magvát.
Éppen ezért némiképp személyesebben szeretném folytatni az előbbieket, bízva az emberek jóindulatában. Azt a vakcinát (Astra-Zeneca), amit most kaptam, az egészségügyi protokoll szerint a 60 év alatti, krónikus betegségben szenvedők csoportjának az oltására használják fel. Tekintettel arra, hogy magam is e csoport tagja vagyok, az előzetes regisztrációm alapján – az oltási protokollnak megfelelően – kedden értesítettek arról, hogy a mai napon lesz az oltás.
Nem soron kívül és nem titkon beadatva…”

A Koronavírus tájékoztató oldal szerint (2021. 02. 10. 14:16)

Ezen a héten a háziorvosok folytatják a regisztrált legidősebbek oltását és megkezdik a 60 év alatti krónikus betegek oltását is. A háziorvosok értesítik az oltandókat az oltás pontos helyéről és időpontjáról. A legidősebbek oltásához 2964 háziorvos 2 ampulla (12 fő oltásához elég) Pfizer-vakcinát kap, a 60 év alatti krónikus betegek oltására pedig 2040 háziorvos kapott 1-1 db ampulla AstraZeneca-vakcinát, amelyből 10 embert tudnak beoltani. Emellett 560 fővárosi praxisból 5-5 fő krónikus betegséggel nem rendelkező idős ember oltását kell megszerveznie a háziorvosoknak, őket budapesti kórházi oltópontokon fogják oltani.

Mindenki megnézheti, hogy a portfolio.hu-n megjelent lista alapján mikor számíthat oltásra:

A hivatalos (Nemzeti Népegészségügyi Központ) protokollja szerint:

I. Egészségügyi dolgozók
Egészségügyi dolgozó: minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban.

  • orvos
  • asszisztens, szakasszisztens
  • ápoló személyzet
  • népegészségügyi szakember
  • orvostanhallgató
  • egészségügyi szakképesítéssel rendelkező adminisztratív feladatokat ellátó személyzet
  • védőnő
  • egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy
  • A gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek szintén egészségügyi dolgozók, a gyógyszertár működtetésében részt vevő személyekkel együtt a védőoltásuk a fenti csoportok után történhet meg.

Egészségügyben dolgozó: a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személy, adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és takarító személyzet.

II. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek
Az egészségügyi dolgozók után legfontosabb a szociális ellátásban részesülők és az ott dolgozók védőoltása. Esetükben a szociális intézményekben kell megszervezni a védőoltást, tehát nem javasolt a lakosság többi részéhez hasonló regisztrációs rendszert alkalmazni, és nem szabad az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát.

III. A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek
Elindult a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldal, ahol a védőoltásra lehet előzetesen regisztrálni. A regisztráció során a nevet, lakcímet, életkort, TAJ-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni. Ezen adatok révén tudják majd tájékoztatni az érdeklődőket, mikor és hol tudnak élni az oltás lehetőségével. A regisztráció révén meg lehet becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással. Az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni, hanem az oltási terv szerint.
Emellett a nyugdíjasok papír alapon is beküldhetik a védőoltásra való jelentkezésüket.

IV. A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal
Közigazgatási szervek azon kormánytisztviselői, akik munkájuk során közvetlenül kapcsolatba kerülnek a lakossággal
Mindkét célcsoport esetén a munkahelyhez kapcsolódó oltásszervezéssel érhető el a legmagasabb átoltottság. Nem javasolt az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát.

V. 16-18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek
Elsőként a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon regisztráltak védőoltása javasolt, de nem ismert, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal.

VI. Kritikus infrastruktúrában dolgozók

VII. Valamennyi 16-18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak

Aki még nem regisztrált, tegye meg minél előbb!

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
25.2 ° C
26 °
24.1 °
40 %
5.1kmh
0 %
csü
25 °
pén
25 °
szo
19 °
vas
13 °
hét
20 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...