A kommentelők nem hisznek a közvéleménykutatásnak (multifunkcionális csarnok)

Az önkormányzat először az építkezés megkezdését követően kérdezte meg közvetlenül a lakosság véleményét a multifunkcionális sportcsarnok építéséről. Akkor ismerhette meg a közvélemény először a már épülő csarnok végleges terveit, előtte csak a Riz Levente által publikált tervek voltak nyilvánosak. A jelenlévők döntő többsége nehezményezte az építkezést és számos aggodalom került felszínre a lakossági tájékoztató alkalmával.


A 2018 decemberi és  a 2019-es decemberi tervek

Most (2020. december) az önkormányzat utólag ismét megkérdezte a lakosságot arról, hogy is vélekednek rákosmente lakói az épülő sportcsarnokról.

A kutatás eredménye az önkormányzat weboldalán és a facebook oldalán is megjelent. Az eredményekből az olvasható ki, hogy a lakosság döntő többsége elégedett azzal, hogy épül egy csarnok és megfelelőnek tartja a tájékoztatást is.

A kutatást végző cég nem adta a nevét a munkájához! Egy apró megjegyzés található a képeken, hogy TAPI adatfelvételi eljárással készült. A módszer lényege, hogy táblagéppel (TAPI, tablet-assisted personal interviewing) támogatott személyes interjú keretében látogatnak el a válaszadóhoz. Ilyen típusú közvéleménykutatást, a kozvelemenykutatok.hu weboldal szerint csak a Nézőpont intézet végez.

A Nézőpontról sokan azt állítják, hogy fideszközeli vállalkozás, talán azért gondolhatják így, mert folyamatos megrendeléseket kap a kormánytól. A Nézőpont az, akik az önkormányzati választás előtt ilyen közvéleménykutatási eredményeket publikált:

Tarlós István győzelme nem kétséges
Tarlós jelentősen vezet Karácsony előtt
A baloldali szavazók is Tarlós győzelmére számítanak
Tarlós István győzelme nem kétséges…

A választás eredménye kicsit mást mutatott, de a végső eredményt más közvéleménykutatóknak sem sikerült pontosan megjósolnia. Akkor sem hittek a budapesti polgárok az előrejelzéseknek, most se nagyon hittek ennek a felmérésnek, mert a kommentelők zöme megkérdőjelezte a felmérés eredményét.

A hitelességen túl egy ilyen felmérésnél lényeges kérdés a szakmaiság. Ezt akkor lehetne megítélni, ha pontosan ismertek lennének a felmérés adatai.  A facebook oldalon ugyan ez szerepel, hogy

Ha a részletekre is kíváncsi, akkor kattintson a következő linkre: tinyurl.hu/24pE.

De nem is kell odaklikkelni, mert ott szó szerint ugyanaz olvasható, mint a posztban, tehát nincsenek részletek.

Fontos szakmai kérdés, hogy egy kutatásnál milyen kérdéseket teszünk és milyen válaszokat kínálunk. Az ún. “Likter-skála” alapvetően behatárolja a válaszadó lehetőségét, nem mindegy, hogy páratlan (pl. 1-5) vagy páros (1-4) válaszlehetőséget kínálunk.

“A páratlan számú válaszkategóriával rendelkező skálának van egy középpontja, amelyet semlegesnek tekintenek. Ha egy kutató arra akarja kényszeríteni a válaszadót, hogy döntsön arról, hogy egy vagy másik irányba hajlik-e egy kérdésre, akkor a páros számú opciókkal rendelkező skála segítségével kiküszöbölheti a semleges lehetőséget.”

Itt is páros válaszadási lehetőség volt, vagyis a kérdések nem adtak lehetőséget a semleges álláspontra. Így csak az látható, hogy a határozottan igen válaszokból több volt, mint a határozottan nem válaszokból. A kérdés tehát lényegében ez volt:

Mindent egybevetve, ön támogatja vagy ellenzi az építést?
(nem tudni mit értett a kérdés megfogalmazója a minden alatt)

Teljes mértékben támogatja: 31%
Egyáltalán nem támogatja: 10%

A megkérdezettek 54%-a nem tudta eldönteni határozottan, hogy támogatja vagy sem. Kérdéses, hogy ugyanez a felmérés egy 5 szintű skálán vajon milyen eredményt hozott volna vagy milyen eredményt hozott volna, ha igennel és nemmel kellett volna válaszolni.

Az önkormányzat által publikált kutatási eredmény:

“Közvélemény-kutatás a Riz Levente Sport- és Rendezvénycsarnok kapcsán
Rákosmente Önkormányzata megbízásából készített kutatásban 1000 fő, tizennyolcadik életévét betöltött, véletlenszerűen kiválasztott rákosmenti lakó vett részt. A reprezentatív minta alapján, személyesen felvett közvélemény-kutatásból többek között kiderül, hogy a beruházás mekkora támogatottságot élvez vagy milyen elégedettségi mutatókkal számolhatunk. Megtudhatják azt is, hogy a központ mely funkciói a legnépszerűbbek.
A kerület lakosainak több mint kétharmada (68%) támogatja a központ megépítését. A fiatal felnőttek 71 százaléka, az idősebb korosztály 63 százaléka támogatja a beruházást. Mindkettő egyébként igen magas arány.
Az iskolai végzettség esetében azt mutatják az eredmények, hogy minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál valószínűbb, hogy egyetért a központ létrehozásával: a legfeljebb nyolc általános évfolyamot végzők 62 százaléka, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 73 százaléka támogatja a beruházást. A támogatottság esetében a nemek között is megfigyelhetünk eltérést: a férfiak körében magasabb a támogatottság (73%), mint a nőknél (64%).
A többség (61%) a beruházáshoz kapcsolódó tájékoztatással is elégedett. Érdekes tendencia, hogy az életkor és az iskolai végzettség is összefügg a pozitív válaszadással. A fiatal felnőttek korosztálya elégedettebb a tájékoztatással (62%), az idősebb korosztályok pedig az életkor előrehaladtával kevésbé, de a 60 év felettiek esetében is az elégedettségi arány még mindig 58%. Az iskolai végzettség esetében azt figyelhetjük meg, hogy a magasabb végzettség magasabb szintű elégedettséggel jár együtt.
A reprezentatív kutatás adatai alapján a kerületi lakosság körében nagyon magas a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont támogatottsága. Összességében pozitív visszajelzéseket kaptunk a lakosság részéről nemtől, kortól és iskolai végzettségtől függetlenül.”

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
23.2 ° C
23.2 °
20.3 °
27 %
3.1kmh
0 %
csü
23 °
pén
26 °
szo
25 °
vas
23 °
hét
24 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...