A szabálytalan csatornabekötésért akár fél millió forint bírságot is fizethetünk

Egész Rákosmentén rendkívül nagy problémát jelent a csapadékvíz elvezetése, különösen a nyári záporoknál okoz ez problémát. Évtizedek óta tapasztaltuk, hogy a Pesti úton, a Helikopter lakóparkban vagy a Madárdombon és számtalan más helyen sem bírják a csatornák és az útmenti árkok elvezetni a hirtelen jött esővizet.

Ennek oka egyrészt a kis kapacitású esővízelvezetés, másrészt a csatornákba, illegálisan bekötött csapadékvíz. A csatornák kapacitása a háztartási szennyvízre van méretezve, így ha sokan bevezetik a csapadévizet is, akkor az telítődik és akár vissza is folyhat a lakásokba.

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) még fokozottabban fogja a jövőben vizsgálni a csatornabekötések szabályosságát. Az ingatlantulajdonosoknak 2021. március 31-ig van lehetőségük önellenőrzésre, az esetleges illegális rákötések megszüntetésére, vagy  szabályos eljárás keretében legalizálni a csatlakozást.

2021. április 1-jétől megkezdi a csatornabekötések fokozott felülvizsgálatát és szükség esetén élni fognak a pótdíjazás és a kötbérezés lehetőségével is, amelynek összege szélsőséges esetben akár 500.000 Ft is lehet.

Az ellenőrzés elvégezhető a közterületről, a lakók nyugalmának megőrzésesé mellett füstöléses vizsgálattal. A gyűjtőcsatornába áramoltatnak ilyenkor nagy mennyiségű füstöt és ingatlanomként nézik, hogy hol távozik a füst.

Érdemes tehát időben lépni, még a tavaszi esőzések előtt. Közreadjuk a pontos közleményt, akit érdekel, további részletek tudhat meg a linkre kattintva:

“A szabálytalan közműhasználat mindenkinek káros, ezért közös érdekünk, hogy lehetőségeink szerint mindent megtegyünk annak visszaszorításáért. Sajnos vannak olyan háztartások és cégek, amelyek szabálytalanul csatlakoznak a fővárosi csatornarendszerre, ezzel nem kis bosszúságot és kárt okozva a közösségi szenny- és csapadékvíz-elvezetésnek és annak felhasználóinak.
A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. 2021. március 31-ig lehetőséget ad arra, hogy az esetlegesen szabálytalan bekötéseket a felhasználók rendezzék, 2021. április 1-jétől azonban megkezdi a csatornabekötések fokozott felülvizsgálatát és szükség esetén élni fog a pótdíjazás és a kötbérezés lehetőségével is.
Tudjon meg többet az önellenőrzés menetéről és a csatornabekötés legalizálásának folyamatáról: http://bit.ly/FCSM-szabalytalan_csatornabekotesek…

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
kevés felhő
3.5 ° C
4.7 °
2.4 °
58 %
4.9kmh
20 %
ked
3 °
sze
3 °
csü
5 °
pén
1 °
szo
1 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...