Földrengés rázta meg térségünket

Rákosmentén, a teljes országban, illetve Európa-szerte egyaránt érzékelni lehetett a mai horvát földrengést, melynek epicentruma a magyar országhatártól mindösszesen 100 km-re található. 

Újabb, ezúttal a korábbi napokénál is erősebb, a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés rázta meg a szomszédos horvátországi Petrinja térségét, ahol értesüléseink szerint lakóházak is összedőltek.

Ugyanitt a tegnapi nap folyamán helyi idő szerint reggel 6:28-kor 5,4-es, majd ezt követően 7:49-kor 4,9-es erősségű rengés rázta meg a földfelszínt.

A Richter-skála a 6,0-6,9-es erősségű földrengéseket az erős kategóriába sorolja. Ezek az erősebb épületeket is megrongálhatják, akár 80 km-re is a rengés epicentrumától. Ilyen földrengés a bolygónkon évente nagyjából 120 alkalommal fordul elő.

A mostani rengés így festett a szeizmográfon (fotó: http://www.seismology.hu/)

A skála végzetes fokozata a 10-es feletti rengés, amikor a földkéreg kettéreped, elképzelhetetlen pusztítás megy végbe a bolygón. Az emberiség története során ilyen erős rengést még nem jegyeztek fel.

Horvát lapértesülések szerint Petrinja településen komoly károk keletkeztek, zúgnak a szirénák. A polgármester megerősítette, hogy a katasztrófa első áldozata egy lány.

A rákosvidéki lakosok visszajelzése alapján a kerületi számos pontján érezni lehetett a mai 6,4-es erejű, horvátországi rengést: hullámzott a “talaj”, csörömpöltek a poharak a szekrényben, a csillárok keltek életre.

Minden bizonnyal sokan vannak, akik még emlékeznek rá, amikor 2006.12.31-én, helyi idő szerint 14:39-kor félelmetes morajlással, hullámzással, csörömpöléssel búcsúztatta az óévet az a 4,1-es erősségű földrengés, melynek epicentruma Gyömrő közelében volt.

Áramszünet lépett fel, az emberek az utcákra rohantak, telefonálni próbáltak, de hiába – ugyanis percekkel a rengés után valamennyi telekommunikációs szolgáltatás megadta magát.

A 2006-os gyömrői rengés így festett a szeizmogramon:

Műszeren a 2006-os gyömrői rengés (fotó: http://old.mta.hu/mta_hirei/gyomroi-foldrenges-32661/)

A 2006-os földrengés igen nagy területen, Budapest és Hatvan térségében is érezhető volt, számos helyütt károkat okozott a lakóépületekben.

Kiemelt kép: Megrongálódott épület Petrinja központjában (fotó: Slavko Midzor/Pixsell | https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/snazan-potres-jacine-6-3-po-richteru-pogodio-hrvatsku—634027.html)

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
erős felhőzet
4.4 ° C
4.5 °
2.8 °
67 %
2.6kmh
75 %
hét
5 °
ked
4 °
sze
3 °
csü
4 °
pén
0 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...