Várhatóan 2 milliárd forinttal kevesebb bevétele lesz Rákosmentének

A napokban került nyilvánosságra az a rendelet, mely szerint a kormány megfelezte az önkormányzatok iparűzési adóbevételeit:

“a kkv-k és az egyéni vállalkozások iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb városok helyzetét egyenként tekintik át”

Az iparűzési adó mértéke Budapesten a nettó árbevétel 2%-a és azt a Fővárosi Önkormányzat jogosult kivetni. A kerületünket közvetlenül érintő legnagyobb ilyen jellegű bevétel a repülőtértől származik. A reptér által fizetett helyi iparűzési adó, a fővárosi forrásmegosztási rendelet értelmében visszajut az érintett kerületekhez, így Rákosmentére is. Szarvas Gábor, a Budapest Airport közösségi kapcsolatokért felelős igazgatója erről így nyilatkozott az aitportal.hu-nak:

„A XVII. kerületnek évi mintegy milliárd forint helyi adót fizetünk, az összes repülőtér környéki település együttes adóbevétele eléri az évi három milliárd forintot, amit csak a repülőtér fizet nekik.”

Ezt az adóbevételt nem érinti a kormányintézkedés, viszont a Covid miatt a Budapest Airport szinte a teljes évben leállt, a forgalom hónapokon keresztül a töredékére esett vissza, így várhatóan e bevétel is a töredékére esik vissza.

A 2020-ban a közhatalmi bevételek 664 millió Ft-os növekedése főként az iparűzési adó növekedéséből származott, így az tervezetthez képest nagyobb bevétellel számolhatott az önkormányzat. Rákosmente Önkormányzatának 2020. évi költségvetéséből az iparűzési adóbevételek nagyjából 6,9 milliárd Ft-ot értek el. E bevételek struktúráját nem ismerjük vagyis nem tudható, hogy milyen arányú csökkenésre számíthatunk 2021-ben.

Feltételezve, hogy a kerületben működő vállalkozások nagyrészt a KKV szektorhoz tartoznak, mivel egy-két nagyvállalatot kivéve nincs ipar Rákosmentén, így vélhetően ennek a bevételnek a fele kerülhet vissza forrásmegosztás révén Rákosmentére.

Feltételezve, hogy a fentiek érvényesülnek, egyszerűen kiszámíthatjuk, hogy ha a 6,9 milliárdból levonjuk a reptér adócsökkenését, ami nagyjából 800 millióra tehető, valamint levonva a többi bevétel felének a megfeleződését, akkor 4,6 milliárd Ft-ra esik vissza az önkormányzat bevétele.

Ez azt jelenti, hogy várhatóan 2 milliárd Forinttal esik vissza a költségvetés!

Vajon mennyire segít ez a vállalkozásoknak? Szemléletesen mutatja az alábbi példa. E konkrét vállalkozás esetében az összesen fizetendő adónak csupán az 1,8%-ka volt az iparűzési adó. Ez azt jelenti, hogy ha eddig 100 eFt adót kellett összesen fizetnie egy vállalkozónak, akkor e rendelet hatására 2021-ben csak 99,1 eFt-ot kell majd adóznia, amit lényegében alig érzékel, hiszen a legtöbb adót az államnak fizeti.

forrás: airportal.hu
vg.hu

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
erős felhőzet
4.4 ° C
4.5 °
2.8 °
67 %
2.6kmh
75 %
hét
5 °
ked
4 °
sze
3 °
csü
4 °
pén
0 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...