Lesz vajon tűzijáték? Itt vannak az eredmények (kétharmad ellenzi)

Még a tűzijátékok idei betiltása előtt adott be egy határozati javaslatot Környei Balázs (önkormányzati képviselő) 2020. augusztus 17-én. A határozati javaslatban egy önkéntes vállalást kezdeményezett az önkormányzat részére. Ennek lényege, hogy tekintettel a tűzijáték környezetszennyező hatására valamint a kisállatokra való hatására, mutasson példát az önkormányzat azzal, hogy saját maga nem szervez tűzijátékot. Még egy kiskaput is nyitva hagyott azzal, hogy a Környezetvédelmi Tanácsnok (Rózsahegyi Péter) egyedi esetben engedélyezhesse a tűzijáték megtartását.
Az előzetes bizottsági tárgyalásokon, ill. a hozzászólásokból látható volt, hogy nem lesz meg a szükséges többség a javaslat elfogadásához. Ekkor derült ki, hogy Horváth Tamás (polgármester), már egy előre eldöntött módosító indítvánnyal érkezett a testületi ülésre, ebben javasolta a szavazást (kihagyva az epés, megjegyzéseket):
A módosító indítvány nyomán indult szavazásnak az eredménye lett az, hogy a beszámoló szerint “Alig hatszázan nyilvánítottak véleményt”. Ez volt Rákosmentén az első olyan hivatalos online szavazás, véleménynyilvánítás, amelynek megismerhettük az eredményét:
“A november 30-án lezárt online szavazáson összesen 561-en voksoltak, ez Rákosmente lakosságának mindössze 0,62%-át jelenti. Nemmel 408-an, igennel 153-an szavaztak…”
De vajon mire?
„Egyetért-e azzal, hogy Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata évente legfeljebb két alkalommal (elsősorban augusztus 20-a és szilveszter alkalmából) tűzijátékot tarthasson?”
Ha a magyar nyelv szabályai szerint értelmezzük ezt a kérdést (a legfeljebb szó miatt), ez azt jelenti, hogy
  • IGEN vagyis maximum két alkalommal rendezhessen tűzijátékot az önkormányzat
  • NEM vagyis ne korlátozzuk kettőre ezt a lehetőséget

Ennek értelmében aki nemmel szavazott, az támogatja az önkormányzatot abban, hogy rendezhessen többször is tűzijátékot. Ezért tartottuk szükségesnek a Rákosvidék oldalon is megismételni ezt a felmérést, ahol egy nap alatt sikerült annyi szavazatot összegyűjteni, mint az önkormányzati oldalon a teljes szavazás időtartama alatt. A mi kérdésünk így szólt:

“Támogatná azt, hogy az önkormányzat rendezhessen tűzijátékot?”

Feltételezzük, hogy az önkormányzati szavazásra érkezett szavazatok, nem a magyar nyelvtani szabályok helyes értelmezése alapján érkeztek be, így láthatóan a két szavazás eredménye teljesen hasonló:

Kicsit félrevezető az eredmények értékelésének megjelenő diagram, abban ugyanis az szerepel, hogy  a lakosság 0,62 %-ka nyilvánított véleményt. Mivel jelenleg csak a 18 év felettiek szavazhatnak közügyekben, így reálisabb képet mutat, a szavazópolgárokra vetíteni ezt az eredményt. Nagyjából 40 ezer szavazópolgár él Rákosmentén, így a szavazásban részt vettek aránya 1,4% körüli:

Ha azt nézzük, hogy az országos közvéleménykutatásnál nagyjából egy 1000 fős mintával dolgoznak, ami a lakosság 0,01%-nak megkérdezését jelenti, akkor itt még a 0,62%-os válaszadás is 62-szer nagyobb mintavételt jelent. Igaz, hogy ez a mintavétel nem reprezentatív, de a szakirodalom szerint is :

“A véletlen mintavétel átlagosan pontos és megfelelő mintanagyság mellett az esetek többségében egyedileg is igen pontos becsléseket tesz lehetővé.”

Mivel két, merőben más összetételű helyen is, hasonló nagyságrendű felmérés, ugyanazt az eredményt hozta, így kijelenthető, hogy a lakosság több mint kétharmada nem ért egyet azzal, hogy az önkormányzat tűzijátékot rendezzen.

forrás:
rakosmente.hu
Rudas Tamás: Közvélemény-kutatás (Corvina Kiadó)

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
25.2 ° C
26 °
24.1 °
40 %
5.1kmh
0 %
csü
25 °
pén
25 °
szo
19 °
vas
13 °
hét
20 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...