Rákosmenti lány lett Európa legjobb ifjú természetfotósa (interjú)

A német szervezésű GDT European Wildlife Photographer of the Year pályázatára idén 38 ország ezernél is több fotósa több mint 19 000 képet küldött be. Ebből választotta ki a zsűrin a legjobbakat. A Rákosmentén élő Sztrehárszki Lili az Apró részletek című fotójával a verseny történetében az első magyar győztes, az ifjúsági kategóriában. A fotó egy barlangban készült, a téli álmukból ébredező denevérek egyikéről. A kép külölegessége, hogy hátulról elemlámpával világította meg a kapaszkodó lábait, ez adja a csodás áttetsző látványt.

Mikor kezdtél el fotózni, mivel kezdted? Hogy alakult ki nálad a fotózás iránti vonzalom?
2014-ben a szüleim megleptek egy kis kompakt fényképezőgéppel, amellyel még nem lehetett nagyokat teljesíteni, de nekem ez akkor teljesen elég volt arra, amire szükségem volt. Kimentem, és mindent lefotóztam, ami élt és mozgott, elém került. Aztán rájöttem, hogy ez engem komolyabban is vonz, és szeretnék még jobb képeket készíteni. Lelkesedésemet látva 14 éves koromban szüleimtől kaptam meg az első tükörreflexes gépemet karácsonyra.

Milyen kötődésed van Rákosmentéhez?
Mivel a kerületben nőttem fel, így sok kötődésem van ide. A szüleimmel és az öcsémmel élek Rákoscsabán egy kertes házban, közel a Merzse-mocsár Természetvédelmi Területhez, ahová gyermekkorom óta járok. Az óvodai éveimet a Rákosmenti Százszorszép Óvodában töltöttem, ahol kiemelt fontosságú volt a környezeti nevelés. Örökös Zöld Óvodáról van szó, nagyon sokat jártunk kirándulni, nyaranta pedig minden évben egy hetes táborozásra is volt lehetőség. Általános iskolába a Szabadság Sugárúti iskolába jártam és jelenleg a XVI. kerületi Szerb Antal Gimnáziumban tanulok. Az általános iskolai évek alatt több kerületi versenyen és rendezvényen is részt vettem, például: népdalverseny, néptánc fellépések az Autómentes Napon és a Vigyázó Sándor Művelődési Ház rendezvényein, balett fellépés, fotópályázatok, saját fotókiállítás a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei Helyesírási Verseny fővárosi fordulóján, koncert a Lili & the Butterflies együttessel a Maros Moziban. Tagja vagyok A Zöld XVII Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Városfejlesztési Egyesületnek. 11 éve a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola tanulója vagyok, 10 éve hegedülök és tagja vagyok az Ifjúsági Vonószenekarnak is, rendszeresen fellépek az iskola rendezvényein.

Jártál itt valahol fotósszakkörbe?
Nem, először csak hobbiból, magamtól kezdtem el fotózgatni, majd 2017-ben egy egyhetes természetfotóstáborba mentem el tanulni Tiszaalpárra, hogy elsajátítsam a fényképezés alapjait, majd egy három hónapos intenzív tanfolyamot is elvégeztem, hogy bővítsem a tudásomat.

Lehet, hogy a kedvenc állatod a denevér?
Attól függetlenül, hogy a természetben szinte minden érdekel és a nyertes képemen egy denevért fotóztam le, én egyértelműen a madarakat említeném itt, azokon belül is a daru az abszolút kedvencem.

Te sokat jársz ilyen helyekre? (barlang, bánya)
Nagyon szeretek utazni és új dolgokat felfedezni. Hajt a tanulásvágy. Az iskola mellett az összes szabadidőmet a természetben töltöm, fotózok és madarászok.

Eddig milyen fotós sikereid voltak?
Még csak nem régóta foglalkozok a fotózással, így nem is rendelkezek komolyabb szakmai múlttal. Két kerületi fotópályázaton indultam, az egyiken 2. helyezést értem el, a másikon pedig kiállították a beküldött fotómat a Városközpontban. A Varázslatos Magyarország fotópályázat 2020 áprilisi hónapjában két kategóriában is 2. helyezést értek el képeim és nagy örömömre én lettem 2020-ban Európa Legjobb Ifjú Természetfotósa a GTD European Wildlife Photographer of The Year 2020 pályázaton.

Úgy tűnik, hogy igazi művészpalánta vagy, a fotózás mellett a zenével is próbálkozol. Ez csak játék vagy itt is számíthatunk nemsokára egy kiugrásra?
Azért a „játék” szintet már megugrottam zenélés terén, 7 évesen gitárral kezdtem, egy ismerősömtől tanultam. Aztán 8 évesen jött hozzá a hegedülés, amelyet zeneiskolában tanulok, immár 10 éve. Játszom egy klasszikus zenekarban, rockzenét kedvelő zenésztársaimmal pedig alapítottunk egy rockbandát, és mivel dobosunk nem volt, megtanultam dobolni. 2 évig basszusgitárosa voltam a kerületi zeneiskola Piccolino és az Ifjúsági Fúvószenekarának is.

Ha lehetőséget kapnál egy fotókiállításra, kit kérnél fel a kiállítás megnyitására?
Potyó Imre természetfotós nyitó beszéde lenne a legmegfelelőbb, mert nagyon hasonlóan látjuk a dolgokat a természet szeretetével, tiszteletével és a fotózással kapcsolatban.

Köszönjük a válaszokat és további sok sikert kívánunk!

Díjátadó (az Ifjúsági kategória eredményhirdetése 1:17:30-nál kezdődik): https://www.youtube.com/watch?v=J_jB98UDBSg&t=4655s

Érdemes megnézni az egész díjátadót, gyönyörűek a döntőbe jutott képek:
fotók: instagram, facebook

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
26.7 ° C
26.9 °
26.3 °
33 %
10.8kmh
0 %
szo
27 °
vas
22 °
hét
23 °
ked
18 °
sze
23 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...