Veszélyben a Merzse-mocsár?!

Éveken keresztül a vízhiány veszélyeztette a Merzse-mocsár létét, majd az elmúlt évben hektárnyi erdőt vágtak ki mellette, most logisztikai bázisok települnek környezetében.

A Merzse-mocsár egyedülálló természetvédelmi terület, az egyetlen belterületi mocsár Budapesten, teljes egészében a Rákosmentén helyezkedik el (termezsetvedelem.hu), amely helyi védelmet is élvez.

A környezetében több területrész is magánterület, dél felé a repülőtérrel határos, kelet felé pedig Ecserrel. Most ezt jelenti a gondot, mert Ecser önkormányzata az évek óta parlagon hevert ipari fejlesztésű övezeteit kezdi aktívan betelepíteni. Az utóbbi hónapokban több nagybefektető jelent meg (Jysk, Lidl, Volvo, Christeyns) és konkrét fejlesztésekbe kezdett, amelynek eredménye, hogy akár ezres számba jönnek majd naponta a területre kamionok.

A fenti térképen a Merzse-mocsár szélét a bal oldali zöld sáv jelzi, a fejlesztések területei sötétkékkel és sárgával vannak kiemelve. További fejlesztések is várhatóak, hiszen a Merzse közvetlen szomszédságában található halványlila terület is ipari övezeti besorolású. Jelenleg is hirdetik ezeket a területeket, csak az a kérdés, hogy mikor lesz vevő rá:

Ha valakit érdekelnek a konkrét fejlesztési elképzelések, megtekintheti az önkormányzati beszámolót:

Közlemény2020.04.15.Továbbra sincs tudomásunk koronavírusos betegről és információink szerint hatósági karanténban sincs senki.A tegnapi napon a JYSK beruházásról röviden beszámoltam és azt ígértem, hogy kicsit részletesebben is bemutatom a beruházást. Ezt kiegészítem a területen megjelent többi projekt rövid bemutatásával, hogy teljes képet kapjon mindenki a fejlesztésekről. Megpróbáltam egy rövid videóban összefoglalni a fontosabb információkat. Aki teheti, maradjon otthon.

Közzétette: Zsolt Gál – 2020. április 18., szombat

Jelen állás szerint az elmúlt évben elkezdődött a vízbázis pótlása, az esővíz összegyűjtése Rákoskerten, de ezt módosítani kell. A másik vízpótlási lehetőség Ecser felől érkezik a területre, ami ezekkel a fejlesztésekkel veszélybe kerülhet.

A  Merzsét körülvevő erők védelme fontos feladat, a tarvágásokat pótolni kellene, ez részben természetes úton újraindult, de szükséges lenne több véderdő még, ehhez megállapodást kellene kötni Ecser önkormányzatával és a területek tulajdonosaival.

Vajon kinek lenne a feladata a Merzse-mocsár védelme érdekében egyeztetéseket kezdeményezni?

Többek között ilyen és ehhez hasonló közéleti kérdésekre keresi a választ a most induló Rákosmenti Civil Vitaklub.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak hétfőn (2020.09.21.) 18:00-tól Rákoshegyen a Szabadság utca 24. szám alatti emeleti klubhelyiségben. Csatlakozzon a facebook eseményhez és mondja el a véleményét:

https://www.facebook.com/events/260234011761330?active_tab=about

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
erős felhőzet
4.4 ° C
4.5 °
2.8 °
67 %
2.6kmh
75 %
hét
5 °
ked
4 °
sze
3 °
csü
4 °
pén
0 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...