Csődbe viheti Rákosmente költségvetését a multifunkcionális csarnok üzemeltetése

Továbbra sem lehet tudni pontosan, hogy mennyibe fog kerülni az épülő multifunkcionális csarnok üzemeltetése. Úgy indult el az építkezés, hogy nincs kidolgozott terv az üzemeltetésre, hamarosan átadásra kerül az intézmény és még mindig nem lehet tudni a várható költségekről semmit.

Zöld helyett halványzöld

Az eredeti tervek szerint teljesen zöld épület lett volna, a küzdőtér világítását is természetes fénnyel oldották volna meg, a fűtés pedig teljesen megújuló energiából táplálkozott volna, de ez már a múlté.

A most épülő csarnok világítására még napelemeket sem terveztek, ráadásul állandó külső megvilágítása is lesz az épületnek, a fűtést, melegvízellátást pedig csak részben (nem lehet tudni milyen arányban) oldják meg hőszivattyúkkal. Már tervezéskor tudták, hogy ezu kevés lesz, ezért erre még rásegítenek a Bakancsos utcai távfűtőből származó melegvízzel. Feltételezhető, hogy a hideg hónapokban nagyrészt ez jelenti majd az energiaforrást, ami tovább növeli majd a költségeket. A zöld épületből tehát csak halványzöld lett, ráadásul nem a most támogatott barnamezős beruházásként épül, hanem zöld területet von el a város szívéből, ahol egyébként is fulladozni lehet már a benzingőztől. Erre még rátesz egy lapáttal az épület elhelyezése, hiszen további forgalmat generál a Pesti útra, valamint az elérhetőségéhez szükséges új csomópont lassítani fogja a közlekedést, amivel ismét csak a légszennyezés nő egy olyan helyen, ahol a természetes légtisztítás lehetőségét pont az épület zárja el. Az épület elkészültével a Pesti út egy zárt csatornává válik, elzáródig az egyetlen nyílt terület, ahol szellőzhetett volna, így megreked a bűz.

Üzemeltetés 

A létesítmény üzemeltetése kapcsán többen hangoztatták már félelmeiket. A 2019-es lakossági fórumon felszólaló sportközgazdász sem értette hogyan lehet majd ezt a létesítményt gazdaságosan üzemeltetni. Sokan egyetlen megoldásként azt látják, hogy adja át az önkormányzat az üzemeltetést az államnak, ők építették, üzemeltessék is.

Egy ilyen létesítmény éves üzemeltetési költsége nagyjából 500 millió és 1 milliárd közé eshet, a pontos számok nem kerültek nyilvánosság elé, pedig ilyen számításokat remélhetően végeztek a csarnok tervezői, megrendelői.

Vegyük a legoptimálisabb költséget alapul, tételezzük fel, hogy 500 millió Ft lesz az éves üzemeltetés költsége, ez lényegében annyit jelent, hogy 1 millió 400 eFt bevételt kell termelnie naponta a létesítménynek, hogy rentábilisan üzemeltethető legyen. Óránként 140 eFt bérleti díjat kell termelnie a csarnoknak, akkor, ha reggeltől estig sikerül kiadni a pályákat.

Optimális esetben sincs ilyen kihasználtsága egyetlen egy létesítménynek se, jó ha 60 %-os kihasználtságot el tudnak érni, ebben az esetben kiadott óránként 200 eFt bevételt kell elérnie. Mindezt egy olyan helyen, amely logisztikai szempontból tragikus helyen található, nincs kötött pályás közlekedés, csak busszal vagy autóval közelíthető meg. A belvárosból ideális esetben is legalább egy óra a kijutás.

A helyi sportcsapatok fizetőképessége pedig nagyon korlátozott, súlyos 10 milliókkal milliókkal támogatja az önkormányzat csak az RKSK-t, aki ingyenesen használja az önkormányzati tulajdonú pályát is.

Egy 90 ezres lélekszámú településnek igenis szüksége lett volna egy korszerű, nem megalomán és olcsón üzemeltethető sportcsarnokra, erre kapta a megbízatást a jelenlegi testület is. Jelen pillanatban vesztésre áll a helyzetünk.

Az önkormányzat az év eleji megbeszélésen a Szekszárdi Sportcsarnok üzemeltetésével példálózott, hogy azt is sikerül gazdaságosan fenntartani. Sajtóhírek szerint ez még úgy sem sikerült, hogy ott az Atomerőmű az egyik csapat fő támogatója.

Ha megnézzük hogyan sikerült a kerületben a rákosligeti teniszpályát megszüntetni, majd újra megnyitni, akkor nem sok reményünk lehet. Mint ismeretes, a teniszpálya bérleti díját duplájára emelte az önkormányzat, majd miután nem tudta kitermelni az üzemeltető, erre hivatkozva felmondta a bérleti szerződést. Úgy tűnt, hogy bezárják a pályát, majd végül kerestek üzemeltetőt, de senki sem vállalta ezekkel a feltételekkel. A jelenlegi üzemeltető úgy tudja gazdaságosan üzemeltetni, hogy a hiányt az önkormányzat pótolja. Az eredmény az, hogy évtizedekig bevétele származott az önkormányzatnak a pályából, most viszont a felújítás költségét is magára vállalta és a milliókkal támogatja az üzemeltetést.

Továbbra is várjuk a véleményét a csarnok névadásával kapcsolatban:

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
18 ° C
18.8 °
16.3 °
71 %
2.6kmh
0 %
ked
20 °
sze
20 °
csü
23 °
pén
27 °
szo
27 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...