Az Éles sarok anno 1970

Sajnos Rákosmentén nincs villamos, de az itt élők gyakran haladnak át az Éles sark kanyargó útjain, talán nekünk is izgalmas lehet e sarok története.

Már az írásmód is érdekes kérdéseket vet fel, vajon egybe vagy külön kell írni? A BKV az egybeírt változatot alkalmazza az “Élessarok” nevű villamosmegálló esetében, ők tehát vagy városrészként értelmezik az elnevezést, vagy egyszerűen így kezdték el hívni a megállót. A különírt változat egy közterület nevét jelölheti, ezért írják külön.

Itt az Éles saroknál halad át a 3-as villamos, mit 2001-ben a 13-as és a 63-as villamosvonalak összekötésével jött létre.

A címlapfotó 1970-ben készülhetett, ezen egy 32-es járatszámú Ikarus-620-as halad éppen, mellette a sínen a villamos szerelvény 13-as járatszámmal. (Fele részben nyitott peronú.) A Fehér úti részen egy Volga-M-21-es halad az Örs vezér tere felé.
Ekkor még a forgalom: mindenhonnan mindenhova elven működött.

Az akkori 13-as villamos történetéről ide kattintva olvashat többet.

Aki itt közlekedik, az naponta átélheti, hogy ez a csomópont nem a mai forgalomra lett tervezve, létrehozva. Régóta tervezik a csomópont átépítését, amiről már 2009-ben beszámolt a 10.ker blog. Akkor 2013-utánra teszik a beruházás megvalósíthatóságának kezdetét. Mint a képen is látszik a Fehér utat a terv közvetlenül összekötné a Kőrösi Csoma úttal, jelentősen felgyorsítva a közúti közlekedést. Szintén az új aluljárót használva közlekedne a 3-as és a 62-es villamos is. Az ötlet több százezer ember életét javítaná jelentősen.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2011-es sajtóközleménye is alátámasztja a Kőbánya Felső vasútállomás utasforgalmának áthelyezési szándékát az Élessarokhoz. A terveket a Viteco kft. készítette el -honlapjuk pillanatnyilag nem elérhető.

források:

Az Élessarok


http://villamosok.hu/nza/13-as/

 

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
18 ° C
18.8 °
16.3 °
71 %
2.6kmh
0 %
ked
20 °
sze
20 °
csü
23 °
pén
27 °
szo
27 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...