Kifüstölték a polgármesterünket is

Figyelem, folyamatos a szúnyogirtás a kerületünkben. Annak ellenér, hogy a szúnyoggyérítés nem önkormányzati feladat, kénytelen a legtöbb önkormányzat saját költségén elvégezni. Ezt a feladatot országosan a katasztrófavédelemhez rendelték:

“A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 23. § (6) bekezdése értelmében 2017. január 1-től a katasztrófavédelem vezetője irányítja, amelyet a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ útján lát el.”

Ahogy mindenki a saját bőrén érezheti, nem beszélhetünk sikeres projektről, röviden fogalmazva katasztrofálisan működik, katasztrófavédelem, ezért kiegészítésként az önkormányzatoknak is fizetni kell egy pótlólagos gyérítést.

Duplán fizetjük meg az árát!

Egyrészt az állam fizet majdnem 1,5 milliárd forintot:
“Az országos program 2020–2022. közötti hároméves időtartamára összesen négymilliárd 743 millió forintot különítettek el. Ebből az összegből évente várhatóan kilencszáz településen, egy-hat alkalommal gyérítenek, illetve ebből fizetik a szakértőket is. A program keretében légi és földi biológiai módszerrel összesen legfeljebb 30 ezer, míg földi kémiai módszerrel legfeljebb 770 ezer hektár kezelése történik meg.”

Másrészt az önkormányzatok sorra rendelik meg a kiegészítő gyérítést és fizetnek további milliókat azért, hogy elviselhető legyen az élet a szabadban.

“A szúnyoggyérítés nagy teljesítményű melegködképző generátorral történik, kizárólag erre a célra és célszervezetre engedélyezett készítménnyel. Az eljárás során képződő köd beteríti az irtásra kijelölt területet, a szúnyogirtó szer pedig az ott tartózkodó szúnyogok számát azonnal csökkenti. Az irtás után rögtön enyhül a szúnyogok által okozott kellemetlenség. A szúnyogirtás megkezdése előtt már sor került a területi adottságok feltérképezésére, és a méhek védelme érdekében a lehető legkörültekintőbben jártunk el, a szükséges bejelentéseket időben megtettük.”

A gyérítésre használt szer nem jelent veszélyt az emberre, de mégis felhívják a figyelmet arra, hogy

“Földi melegködös védekezéseknél előfordulhat, hogy a gyermekek kedvet kapnak a ködben játszani, vagy közelről akarják nézni a járműveket. Ezt akadályozzuk meg! A kezelés után pár perccel a permetköd úgyis eloszlik, ekkor nyugodtan folytatni lehet a szabadtéri tevékenységet. Kérjük, hogy gyermekeiket ne engedjék a kezelést végző járművekhez és a gépek, irtószertartályok közvetlen közelében ne tartózkodjanak!”

forrás: Rákosmente Önkormányzata, katasztrofavedelem.hu

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
16.5 ° C
20.1 °
15 °
72 %
1.5kmh
0 %
ked
20 °
sze
20 °
csü
23 °
pén
27 °
szo
25 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...