Elhunyt Bartal Lajos tanár úr, Rákosmente díszpolgára

A Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium honlapján jelent meg a hír, hogy a gimnázium nyugalmazott énektanára, karvezető, az iskola egykori igazgatóhelyettese hosszú, súlyos betegség után 75 éves korában elhunyt.

Bartal Lajos (1945 – 2020)

Az iskola honlapján ezekkel a mondatokkal emlékeztek meg róla:

Bartal Lajos énektanár, karvezető 1969-től nyugállományba vonulásáig, 2013 júniusáig tanított a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban, abban az iskolában, amelyben 1963-ban érettségizett.
„1969-ben kerültem vissza egykori iskolámba tanítani, s két év múlva az igazgató úr rám bízta az énekkart. Így kezdődött… Az 1980-as évek elejétől vegyeskarként működünk. A kerület központi ünnepélyeire mindig a gimnázium énekkarát kérték fel, mint most is… Mindig nagyon lelkes csapat jött össze az elmúlt évtizedek alatt, s nagyon szép eredményeket értünk el.” – emlékezik vissza egy interjúban Bartal Lajos, aki több mint negyven esztendőn át vezette iskolánk énekkarát. A vegyeskar hírneve – Bartal tanár úrnak és lelkes tanítványainak köszönhetően – messze túlszárnyalt kerületünk határain, hiszen országos ismertségre is szert tettek, s nemzetközi kórustalálkozókon is nagy sikerrel léptek fel. Igazi művészi tehetséggondozó műhelyt teremtett ezzel, amit az is bizonyít, hogy több országosan is ismert énekes-előadóművész került ki egykori tanítványai közül, mint például Bokor Jutta, Gaál Csaba, Péter Cecília – a teljesség igénye nélkül.
2013 nyarán – nyugdíjazása miatt – 44 év után vált meg gimnáziumunktól, azóta a volt balassis diákokból álló Missio Cantorum nevű vegyeskart vezette egészen az utóbbi hónapokig, amikor egyre súlyosbodó betegsége visszavonulásra kényszerítette.
Bartal Lajos pedagógiai munkásságát az elmúlt két évtizedben a kerületi önkormányzat és a szakma is magas elismerésekkel díjazta:
2001 – Rákoskeresztúrért Díj
2008 – Életműdíj Kimagasló Pedagógiai tevékenységért
2013 – Eötvös József-díj
2013 – Rákosmente díszpolgára

Búcsúzzunk tőle egy koncertfelvétellel és egy vele készült interjúval:

 

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
25.2 ° C
26 °
24.1 °
40 %
5.1kmh
0 %
csü
25 °
pén
25 °
szo
19 °
vas
13 °
hét
20 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...