Gyér hatású a gyérítés

Bizonyára sokak hallották estefelé az utcákat járó, halkan sziszegő gyérítő autót járni. A szúnyogirtás, pontosabban gyérítés megkezdődött Rákosmentén is, bár ennek hatását nem sokan érzékelik. Esténként, különösen naplementekor vagy nappal az árnyékban támadnak a vérszívók, ami sokak szerint már elviselhetetlen.

A szúnyogirtás, ill. gyérítés nem önkormányzati, hanem állami feladat! A szúnyoggyérítések koordinálásával a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központját bízta meg, aki a szervezése lebonyolításra a Szerocor Konzorciumot, mint kivitelezőt és a Pannon-Bio-Kalibra Konzorciumot, mint szakértőt választotta ki.

A szomszédos kerületekben is hasonló a helyzet, ill. a Lőrincen, a XVIII. kerületben az önkormányzat nem várt a gyér teljesítésre és saját költségén (20 millió Ft) megrendelt gyérítés, ami háromszori alkalmat jelent.

Talán sokan nem tudják, de Európai Unió 2020-tól betiltotta a légi kémiai szúnyogirtást. Ez tudható volt már évek óta, kérdés az, hogy készült fel rá az ország és Rákosmente.

Azt tapasztaljuk tehát, hogy gyérítés van és vannak szúnyogok is.

A földi szórás előnye, hogy azt lehet éjszaka végezni, így közvetlenül keveseket érint vagy ér el, valamint megvédi az éjszaka alvó méheket. Mint ismeretes nagyon nagy veszélyben vannak a méhek, nélkülük pedig nincs élet a Földön, tehát mindenképpen meg kell óvnunk őket (Cikk a méhek pusztulásáról). A földi terítés módszerével sajnos kisebb területeket lehet elérni és sokkal több idő és hatóanyag szükséges a szóráshoz.

A légi irtás ezzel ellentétben nagyon hatékonyan éri el a területeket és gyorsabban elvégezhető, de éjszaka nem szokták alkalmazni, mert zavarja az alvókat. Nappal viszont a méheket és az embereket is bepermetezi, ezért lehet veszélyes.

Mi lehet akkor megoldás?

Az állam kihasználta a lehetőséget és az utolsó pillanatig alkalmazta a légi kémiai irtást, ez történt nálunk is az elmúlt évben, bár kicsit megkésve, de eljött a felszabadulás pillanata tavaly is, amikor ki lehetett ülni a teraszra. Ahogy tapasztaljuk az átállás nem történt meg gond nélkül, a kémiai szereket már nem lehet használni, de még nem lett kikísérletezve a hatékony biológiai védekezés.
Néhány önkormányzat, tapasztalva az áldatlan helyzetet, saját költésgén is végez állami feladatokat, az elviselhető állapot elérése érdekében.

Nem lett felkészítve a lakosság sem arra, hogyan védekezhet egyedileg a vérszívók ellen, pedig van néhány hatékony módszer rá:

  • Sok növény bocsát ki olyan illatot, amely távol tartja a vérszívókat. Érdemes például rozmaringot, citromfüvet, zsályát, levendulát, szegfűszeget, körömvirágot, macskamentát, dohányvirágot, barátcserjét vagy kakassarkantyút ültetni környezetünkbe.
  • Számoljuk fel a pangó vizeket, fedjük le a vízgyűjtőket, eső után seperjük el a tócsákat.
  • Szoktassuk vissza a szúnyogok természetes ellenségeit

A Rákosvidék csoportban valaki örömmel számolt be, hogy megérte visszacsalogatni a fecskéket a ház köré.

A természetes védekezésről nagyon hasznos és érdekes leírást, videókat gyűjtött össze az MME, javaslom mindenkinek a cikket:

https://www.mme.hu/a_szunyogirtas_termeszetvedelmi_kockazatai_es_biologiai_megoldasai

fotó: www.pexels.com

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
erős felhőzet
4.4 ° C
4.5 °
2.8 °
67 %
2.6kmh
75 %
hét
5 °
ked
4 °
sze
3 °
csü
4 °
pén
0 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...