Meghalt Rákosmente utolsó tanácselnöke, Dr. Krébesz Károly

E héten kaptuk a hírt, hogy meghalt, a rendszerváltás előtti időkben, Rákosmente vezetőjeként tevékenykedett utolsó tanácselnök.

Dr. Krébesz Károly
1933.05.20 – 2020.06.07

1970 június 14-én kezdett dolgozni a XVII. kerületi tanács elnökhelyetteseként majd tanácselnökként 1990. novemberéig nyugdíjba vonulásáig. Mindig nyílt, őszinte, környezetével barátságos ember volt, akinek tudott segített. Precíz, pontos, nagy munkabírású, nagy tudású, jól képzett, megbízható vezető volt. Jó szervező és meggyőző képességekkel rendelkezett, amivel munkatársai segítségével a falusi rákosmentéből, a szalmás házakból, várost létesíttek. Vezetése alatt bölcsődék, óvodák, iskolák, utak és emeletes házak épültek. Ekkor hozták létre a Virágtelepet, a Madárdombot, a családias lakókörnyezetet is szem előtt tartva. A területek összközművesítése nagy vesszőparipája volt. Csatorna, telefon, szilárd útburkolat,üzletek kellenek a lakosoknak. Nézete szerint utak nélkül nem lehetett fejlődés. Közreműködésével épült fel a Keresztúri úti felüljáró, a Lőrinci út, a Helikopter utca, Rákoshegy és Keresztúr számos utcája kapott szilárd útburkolatot. Nagy hangsúlyt helyezett a kerületben élő művészek patronálására. A középületek elé vagy előtereibe, művelődési házak nagytermeibe, kérte Őket műveik felállítására. Barcsai Jenő, Csekovszky Árpád, Ács József, Szinte Gábor, Mecseki Hargita, Nagy János, Laborcz Mónika és még sok igazán kimagasló tehetségű művész adta művét. Sokban támogatta a kerület sport életét. A tanuszoda rekonstrukciója után Városi uszoda is épült munkássága alatt. Minden pillanatban a kerület jövője lebegett előtte, hogy lehetne jobb, szebb, élhetőbb.

Örök mottója:
”EMBEREK LEHETETLENSÉG NINCS,CSAK TEHETETLENSÉG, MERT AMIT NAGYON SZERETNÉNK, AZ KÖZÖS ÖSSZEFOGÁSSAL MEGVALÓSÍTHATÓ.”

Krébesz Piroska

Ami még kimaradt a felsorolásból, de az internet megőrizte:

1990. augusztus 31-én nyitotta meg Rákosmente közönsége előtt dr. Krébesz Károly tanácselnök az Erdős Renée Ház kapuit.

Még egy érdekes visszatekintés 2003-ból, az akkori Hírhozóból, amikor a Rákoshegyi Polgári Kör elnökének,  Fejér Gyulának, fotókiállításáról tudósított:

Köztéri kincseink címmel láthattuk Fejér Gyulának, a Rákoshegyi Polgári Kör elnökének fotókiállítását a Rákoshegyi zösségi Házban. A tárlat november 19-ig látogatható!

Fejér Gyula, a Külügyminisztérium építőmérnöke, a Bartók Béla Zeneiskola fúvószenésze, a Rákoshegyi Polgári Kör elnöke, a Vigyázó Ferenc társaság titkára, a Rákoshegy c. lap szerkesztője, az elmúlt hónap óta Rákoshegyért-díjas. A felsorolt elfoglaltságok mellett 12 éves kora óta fotózik és nyitott szemmel jár a világban, főként szűkebb pátriájában. Ennek bizonyítéka a Köztéri kincsek című kiállítás, amelyet talán egy éve először a Dózsa Művelődési Házban láthattuk, Jelenleg Rákoshegy ad helyet a tárlatnak. Fontos, hogy minél többen, szülők, pedagógusok, gyerekek, érdeklődők végignézzék ezeket a képeket, mert a kerületben található köztéri szobrokról, alkotásokról van szó, amit sétáink során vagy észreveszünk, vagy nem. Fejér Gyula is hasonlóan gondolja, amikor a képek mellett így ír: „közterületeinken, középületeinkben több mint félszáz műalkotás köszön vissza ránk, legalább. is arra, aki észreveszi őket, s „odaköszön”. A képeket végignézve, bizony találunk olyan alkotásokat, amelyek megbújnak egy-egy épület, vagy bokor mögött, de a látottak alapján felfedezhetjük őket, hiszen ezeket látni érdemes! 

A mostani tárlat-megnyitóra nem is találhatott volna a fotós jobbat dr. Krébesz Károlynál, aki mint a XVII. kerület ny. tanácselnöke több szobor megszerzésénél bábáskodott, természetesen még a kilencvenes évek előtt. Azt mondta, hogy ez a kiállítás a művészetről, a vészekről szól, s azt hangsúlyozta, hogy minden szobornak egyedi története van. Hallhattunk tőle néhány anekdotát is. így például megtudtuk, hogy a Szandai Sándor szobrász által készített Táncoló fiatalok c. alkotás, amely a vásárcsarnok bejáratát díszíti, Balatonfüred- re készült, de az ő javaslatára végül a kerületben maradt, vagy a Rákoskerti Művelődési Klubban látható 30 nm-es intarziás képet hétszer kellett zsűriztetnie és lobbiznia az alkotás középületben történő elhelyezéséért. Sajnálatosnak ítélte, hogy az utóbbi években nem sok köztéri alkotás szült. A kiállítás megnyitóját Papp Gusztáv szaxofonjátéka színesítette.
P.
Tóth E.

Bizonyára sokan élnek még azok közül, akik ismerték itt a kerületben és a fentiek  alapján elismerték, tisztelték munkáját. Vannak történések, személyiségek egy település életében, melyek meghatározóak annak fejlődésében, ha másképpen nem, legalább egy gesztus erejéig illik megemlékezni. Ilyen szomorú események kapcsán szoktak egy fekete lobogót kitenni a városházára.

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
erős felhőzet
6.6 ° C
7.5 °
4.7 °
62 %
3.1kmh
75 %
hét
7 °
ked
4 °
sze
3 °
csü
4 °
pén
0 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...