“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője!
Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását.

“Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy, hogy közben a kiváltó okok ismeretlenek maradtak. Túl sok kiváló szakember hagyta el a pályát és sok-sok év szolgálat után otthonunkat azért, mert tovább nem voltak hajlandóak újra és újra átélni a folyamatos (…) megaláztatásokat. Túl sok nekem látni ennek a nagyszerű intézménynek (…) hatóságilag szentesített hírhedtté tételét”‘

Az eredeti cikk:

Sorra jelennek meg cikkek a Pesti úti idősek otthonáról, mindenki keresi a felelősöket és mindenki másban véli felfedezni. A politikusok nap, mint nap ítéletet hirdetnek bírósági végzés nélkül, az újságírók legtöbbször a példányszámot, olvasottságot látják a szemük előtt, iylen körülmények között sajnos keveseket érdekel a valóság.

Mindenki csak a számokat hajhássza, hogy 44 idős hunyt el a fertőzés következtében, de a számok mögött emberek, sorsok, küzdelmek vannak. Nagyságrendileg 500 bentlakóra több, mint 200 dolgozó jutott. Az ő feladatuk az otthonlakók mindennapjainak biztosítása, az étkezéstől kezdve a takarításon, a gyógykezelésükön át a teljes ellátásig, még a szórakoztatásuk és az esti nyugalmuk biztosítása is az ő feladatuk. A bentlakók közül nagyon sokan magatehetetlenek, állandó felügyeletet igényelnek, sokan ágyhoz kötöttek, és számtalan nehezen kezelhető lakó is él ott.

Mindennapos küzdelem zajlik ezekben az intézetekben, mert az idősek ellátására fordítható fejkvóta központilag meghatározott, amit még kiegészít a bentlakók hozzájárulása, feltéve, ha valaki van olyan szociális helyzetben, hogy tudjon fizetni. Az intézmény folyamatosan teljes kapacitással működik, állandóan teltház van, éveket kell így is várnia annak, aki szeretne bekerülni. Az intézményben dolgozók bére szintén központilag meghatározott, állandósult munkaerőhiány, folyamatosan túlterheltek a dolgozók. Nagyon nehéz találni olyat, aki szívvel, lélekkel dolgozik az idősekért és képes is megélni ebből a jövedelemből. Mégis sokan évek óta dolgoznak ott, mert szeretik a munkájukat és elhivatottak.

Ilyen helyzetben, nem volt nehéz dolga a koronavírusnak, éket vert egyből a meggyengült szervezetbe. Hangos lett a világ, mindenki azonnal odafigyelt, de senki nem látta vagy nem is akarta látni az igazi problémát.

Akik még ottmaradtak, kitartottak, küzdöttek, már kezdenek belefáradni. Egy névtelenséget kérő dolgozó keresett meg minket, nem szenzációt tárt elénk, egyszerűen csak aggódás, félelem érződött a szavaiban.

“Mi már nagyon szeretnénk, ha egy kicsit béke lenne körülöttünk, befejeződne a “démonizálás” és nem csak a rosszról olvasnának a kerületben élők. Bár nem tudom a “jó” hír érdekel-e valakit.”

Jó hallani, olvasni olyan cikket is, ami nem a szenzációt keresi, egyszerűen csak a történtek emberi oldalát világítja meg, érdemes beleolvasni ebbe a cikkbe:

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/nekik-nincs-vege-a-jarvanynak-amikor-masok-mar-strandra-mennek/

Mi lesz majd, ha elvonulnak a sötét felhők az égről, felszáll a köd és folytatni kell, mert nem lehet abbahagyni. Vajon továbbra is kap ilyen figyelmet ez a terület? Vajon hogyan érezhetnek az intézményben becsülettel teljesítők?

“Most, hogy lassan látjuk a végét, egyre nagyobb az elkeseredés a dolgozók körében. Sokan gondolkodnak azon, hogy felállnak, nem akarnak tovább így itt dolgozni. Azt már az elején láttuk, hogy nekünk nem szól a taps, de ez a sok rosszindulat már alig elviselhető, odabent úgy érezzük, hogy magunkra maradtunk.”

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
erős felhőzet
4.4 ° C
4.5 °
2.8 °
67 %
2.6kmh
75 %
hét
5 °
ked
4 °
sze
3 °
csü
4 °
pén
0 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...