Dunai Mónika nemet mondott az isztambuli egyezményre

Az országgyűlés többsége, köztük Dunai Mónika, Budapest XVII. kerület – Rákosmente fideszes országgyűlési képviselője is elutasítja az isztambuli egyezményhez való csatlakozást. 

2020.05.04-én, hétfőn került a tisztelt ház elé az az előterjesztés, amit KDNP-s képviselők terjesztettek elő az isztambuli egyezmény elutasításának érdekében.

2020.05.05-én, Dunai 115, többségében fideszes és KDNP-s képviselővel egyetértésben igennel szavazott, ezzel elfogadta az előterjesztést, ennek értelmében az országgyűlés elutasította az egyezmény ratifikálását. Egyetlen fideszes honatya, Pócs János szavazott nemmel a szerződés elutasítására. 35, többségében ellenzéki képviselő ellenezte az elutasításra vonatkozó előterjesztés elfogadását.

A nők elleni, valamint a családon belüli erőszak megelőzése és az áldozatok védelme érdekében, isztambuli egyezményként elhíresült paktumot az EU, Európa Tanács intézménye indította útjára 2011-ben. Ez az első internacionális kontraktus a témában.

2012. március 12-én, elsőként Törökország ratifikálta az egyezményt. 2013-2019 között további 33 ország írta alá, majd hagyta helyben a dokumentumot.

Az Európai Parlament 2019 novemberében szólította fel az egyezséget még el nem fogadó hét EU-s tagállamot, hogy késedelem nélkül ratifikálják azt.

A kormánypárti képviselők szerint az egyezmény ellentétes a kormány migrációs politikájával, hiszen felgyorsítaná a bevándorlást, illetve a lényegi elemeket a hatályos magyarországi alaptörvény már amúgy is tartalmazza. Ez indokolja az EU tagállamainak nagy része által már elfogadott egyezmény elutasítását.

Kiemelt fotó: Dunai Mónika Deutsch Tamás EP képviselő és Varga Mihály pénzügyminiszter társaságában (fotó: Dunai Mónika facebook oldala)

Hozzászólások

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
erős felhőzet
4.4 ° C
4.5 °
2.8 °
67 %
2.6kmh
75 %
hét
5 °
ked
4 °
sze
3 °
csü
4 °
pén
0 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...