Megtagadta a válaszadást Rákosmente Önkormányzata?

Kérdés: Lehetséges, hogy nem érdeke a helyi önkormányzatnak az, hogy a lakosság naprakész és informált legyen?

Egy héttel ezelőtt, 2020.04.20-án e-mail útján megkerestük az önkormányzatot (a sajtóosztályt), hogy a koronavírus-járvány által indukált helyi maszkosztással kapcsolatban részletesebben tájékoztathassuk olvasóinkat és a lakosságot, amire egy hét alatt, a mai napig (2020.04.27.) sem érkezett válasz. A levél teljes terjedelmében alább olvasható:

“Tisztelt Cím!

A lakosság és az olvasók részletesebb tájékoztatása érdekében érdeklődni szeretnék a „Rákosmente Önkormányzata több ezer maszkot szállít ki az időskorú kerületi lakosoknak” címmel és http://rakosmente.hu/Hirek/Hir.aspx?NewsId=fb035f8c-34ff-4568-935b-b2bfc5561124&PrevUrl=/ hivatkozás alatt megjelent bejegyzéssel kapcsolatban.

Kérdéseim a következők:
1.) Miként jutottak 19 ezer db maszkhoz?
2.) Adományok képezik a maszkok egy részét? Amennyiben igen, akkor a 19 ezer maszkból mennyi olyan maszk van, amit adományoztak?
3.) Amennyiben saját forrásból fedezték a maszkokat, akkor honnan és milyen áron szerezték be a maszkokat?
4.) A járvány elleni védekezés egyik fontos módja a maszk viselése. Kértek-e, illetve kaptak-e a maszkokkal kapcsolatban állami segítséget?
5.) Milyen úton-módon kerülnek kiszállításra a maszkok? Kik szállítják ki azokat?
6.) Várható-e további maszkok kiszállítása a leginkább veszélyeztetett, 65 év feletti korosztálynak?
7.) Mit tartalmaz Horváth Tamás polgármester maszk kísérőlevele?
8.) Mi indokolta a maszkcsomagok kísérőlevéllel történő ellátását?

Segítségüket, válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Bana Roland,
Rákosvidék”

Miközben a bolygónk fejlett társadalmaiban (Európa nagy részén is) egyre nagyobb szerepet játszik az információk szabad áramlása és a transzparencia, addig kerületünk önkormányzatának sajtóosztálya nem hajlandó venni a fáradtságot és megválaszolni Rákosmente legnagyobb követői táborával rendelkező internetes lapjának egyszerű kérdéseit.

Nem állíthatják, hogy nem kapták meg és olvasták el a megkeresésünket, ugyanis a modern világ vívmányainak köszönhetően értesítést kaptunk arról, hogy a sajtóosztály megnyitotta és elolvasta megkeresésünket – ezt demonstrálja a lenti képernyőfotó is.

Tekintetettel arra, hogy hazánkban és a világban járvány van, valamint arra a tényre, hogy kerületünkben található több száz főt ellátó idős otthona gócponttá változott rendkívül nagy felelőtlenség szemet hunyni az újságírói megkeresésekre.

A válaszadás elmaradása nem először fordult elő, holott egy átláthatóan működő, gazdálkodó és demokratikus városvezetésnek is minden követ meg kellene mozgatnia annak érdekében, hogy az állampolgárok tájékozottsága biztosított legyen.

Korábban is számos alkalommal süket fülekre találtak a megkereséseink, főként amikor azt firtattuk, hogy az önkormányzat vagy a képviselő-testület mennyi pénzzel is támogatja a helyi lakájmédiát, ha van egyáltalán ilyen. Akkor a helyi jegyző válaszleveleiben rendszerint arról tájékoztatott, hogy a kérdés megválaszolása olyan jellegű munkaerő-ráfordítást igényel, hogy ki kell fizetnünk a közalkalmazottak “kiegészítő bérét”.

Pillanatkép a Bridges Jones naplója c. filmből (fotó: http://twitter.com/rooftopfilmclub)

A Rákosvidék egy saját költségen, önkéntesek által működtetett helyi portál. A honlapon megjelenő bejegyzésekért, a Rákosvidék facebook oldal és Budapest XVII. kerület – Rákosmente csoport üzemeltetéséért, fenntartásáért a szerkesztők nem kapnak munkabért, juttatást. Előbbiek okán nincsen lehetőségünk 40-50 ezer forintokkal kiegészíteni azoknak a bérét, akik egyébként többek között azért kapják a fizetésüket, mert idézve a Bridget Jones c. filmet: “elmacázgatnak a sajtóanyagokkal”.

A Rákosvidék és elődje, a Rákosmenti Hírfutár sok-sok évvel ezelőtt többek között a transzparencia elősegítéséért és azért jött létre, hogy demonstráljuk – a megszokottaktól eltérően nem szükséges milliókkal kitömni a zsebünket egy jól működő portál létrehozásához, fenntartásához.

A számok pedig nem hazudnak, a Rákosvidék takaréklángon végzett munkával is vezető, véleményvezér szerepet tölt be a helyi közösség életében.

Alapvetően jót kell feltételeznünk mindig, mi is ezt tettük. Egy hetet vártunk. A levél kiküldését követően egy nappal ismét elküldtük megkeresésünket. Válasz nem érkezett.

Mi lehet az oka annak, hogy az önkormányzat illetékes osztálya nem válaszolta meg kérdéseinket? Nem céljuk a lakosság széleskörű tájékoztatása?

Kattintson ide és szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
23.2 ° C
23.2 °
20.3 °
27 %
3.1kmh
0 %
csü
23 °
pén
26 °
szo
25 °
vas
23 °
hét
24 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...