Túl vagyunk a Föld hetén, Rákosmente vajon hogy éli túl?

50 évvel ezelőtt, április 22-én volt, az első Föld napja, amikor Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért.
1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, így szinte az első között magyarországi környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt. Már az első hazai Föld napján, 1990-ben több száz település vett részt a megmozduláson.

Az idei programok elmaradtak, csak egy nagyon erős legény demonstrált a Rákos-patak partján (lásd címlapfotó) de az alapítvány jelmondata szerint egyébként is:

Egyetlen nap kevés…

Néhány vitaindító gondolat, hogy mit lehetne tenni Rákosmentén Földünk védelme érdekében.

KLÍMAVÉDELEM
Rákosmente az egyik legzöldebb kerület Budapesten, köszönhető a peremvárosi elhelyezkedésének és a viszonylag ritkán lakott területeknek. Számtalan erdő, zöld sáv található a kerületünkben. Az utóbbi években szinte folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy ezeket az erdőket gazdálkodásra és nem klímavédelemre használják. Folyamatosan zajlik a tarvágás, szakszóval, megújítás a környező erdőkben. Számos olyan ország van Európában, ahol a tarvágás tilos és csak a korhadt, tájidegen vagy megújítandó fákat vágják ki,azokat is egyesével, nálunk pedig hektárszámra üresednek meg a területek:

Naplás

Merzse

Reptéri erdő

LÉGSZENNYEZÉS
Abból a szempontból szerencsések vagyunk, hogy nincs semmilyen ipari tevékenység a kerületben, így nincs ilyen jellegű légszennyezés. Cserében itt van a reptér, ahol naponta százasával szállnak le és fel a repülőgépek, ezek pedig kerozinok tonnáit égetik el a környezetünkben. A másik nagy terhelés a kerületben a Pesti út, ahol ezerszámra hajtanak át a gépkocsik. Mára már ez lett Budapest második legveszélyesebb útja, ami a baleseti statisztikákat illeti, tegnap és ma is volt baleset ,még ebben a nagyon lecsökkentett forgalmi viszonyok között is mondhatni már napi esemény. A nagy forgalomnak köszönhetően még több a gépjárművekből származó szennyezés. Meg kell még említeni a téli fűtésszezont, ugyanis egyre többe rendelkeznek vegyes tüzelésű kályhával, kazánnal, amiben sajnos egyre változatosabb dolgokat égetnek el.

VÍZ
Ebből a szempontból is szerencsés helyzetben vagyunk, bár még az előző századforduló táján a Rákos-patak mentén és a Merzsénél is nagy kiterjedésű mocsaras rész, több tóval volt jelen a kerületi területeken. Ma is nagy érték a víz és most a Merzse stabilizálódott, kezd feléledni a kis Mezse is, védelmet kapott a Rákosi rétek és kezd belindulni a természet. Mindkettő azonban nagyon nagy fenyegetettségben él, a közvetlenül a Merzse mellé logisztikai központ épül, a rétekre pedig metrót terveztek.

HULLADÉK
Nagyon súlyos, talán a legsúlyosabb a helyzet Budapesten belül Rákosmentén. Mi vagyunk  a környék hulladéktelepe, telis-teli az erő, a bekötőutak, mindenhol, ahová be lehet állni autóval, de ahová csak gyalog is el lehet jutni, ott is hegyekben a szemét. Amióta a házhoz jön a szelektív, egy része eszeknek ott landol, de nem mindenki kellően tudatos és nem mindenki törődik ezzel. Arról pedig még elképzelés és tanulmány se készül, hogy vajon hol landolnak az üveghegyek, hiszen hulladékszigetek sincsenek már a kerületben (kivéve egy).
Nagyon nagy probléma, hogy a legnagyobb kerületben csak egyetlen egy hulladékudvar működik, aminek a kapacitása, elérhetősége és a befogadható hulladékok fajtái végesek. Egy tudatos állampolgárnak is fejtörést jelent, hogy az egyes hulladékokkal mit is tud kezdeni, hová viheti.

Rákosmente Polgármesteri Hivatala kapott egy új pozíciót, lett egy Környezetvédelmi tanácsnokunk is, várjuk a a hivatal eredményes működését.

A szervezeti ábrán kiemelt helyen található ez az egység, az önkormányzati hivatalok leírásában ez még nem látható, ott továbbra is a Városüzemeltetési Irodához van sorolva.

Tegnap jelent meg egy 10 millió Ft keretösszegű pályázat, amely a zöld gondolatok támogatását célozza meg:

Kitekintve az országos helyzetre, az Európai Unió tagállamai közül Magyarország az egyetlen, de kontinensünkön is az egyedüli, ahol a környezetvédelem ügye már csak alacsonyabb szintű képviseletet élvez 2010 óta.

fotó: facebook és saját

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
18 ° C
18.8 °
16.3 °
71 %
2.6kmh
0 %
ked
20 °
sze
20 °
csü
23 °
pén
27 °
szo
27 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...