Védjük meg a vadon élő állatokat a Merzsén

Itt a tavasz, jön a hétvége és szép idő várható. Sokan nem bírják a bezártságot és szabadulni szeretnének, ha csak pár órára is a természetbe. Szükség is lehet erre, de nagyon ügyeljünk, hogy ne csoportosan, legfeljebb az együtt élők menjenek kirándulni és kerüljük a többieket akikkel esetleg találkozunk. Ha lehet,akkor most ne a Merzse-mocsarat látogassák meg.

FIGYELEM!

A Merzse-mocsárnál dolgozók hívták fel arra a figyelmünket, hogy most van az állatoknál a szaporodás időszaka, ilyenkor sok madár fészkében ül a tojásokon, a nyuszik kezdenek elleni, az őzeknél megszületnek a kis borjak. Kiemelten fontos, hogy különösen most, feleslegesen ne zavarjuk őket!

A kutyásokat szeretnék megkérni, hogy lehetőleg ne oda vigyék sétáltatni az állatokat, de ha már kiviszik, akkor ne engedjék szabadon őket. Miért? Mert ilyen történetekről számoltak be mezőn dolgozók:

  • A fészkükben ülő fácánokat, ha többször megzavarják, akkor otthagyják a fészket a tojásokkal együtt, így elmarad a szaporulat
  • A kutyáknak könnyű zsákmányállat a kis nyuszi, jó néhány elhullott állatot találtak már megfojtva
  • Volt olyan eset is, hogy a kis őzgidáról kellett leszedni két kutyát

A telektulajdonosok, a GAZDÁK kérése lenne még, hogy a friss ültetésekre ne menjenek rá, ne veszélyeztessék ezzel a termést, hiszen most kelnek ki az elvetett magok, így nagyon sérülékenyek a fiatal szálak.

Jó tudni, hogy a Merzse-mocsár természetvédelmi terület, részben erdő, részben mocsár, részben mező és vadászterület is! A szabálysértési törvény 193. § (1) bekezdése értelmében:

„aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.”

Két dolog, amit javasolnánk betartani különösen ebben az időszakban:

  • PÓRÁZ NÉLKÜL NE SÉTÁLTASSANAK KUTYÁT!
  • A KUTYA MINDIG LEGYEN LÁTHATÓ KÖZELSÉGBEN!

Már csak azért is vigyázzunk a kedvencekre, mert a vadászati törvény szerint a vadászterületen a vadat űző kutyát elfoghatja vagy elejtheti a vadász, ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetőség. Ha nem vagyunk a kutya mellett, akkor a vadász úgy ítélheti meg, hogy kóborállat és akár le is lőheti.

A Merzséről érdeklődők számára nagy tárház az internet, ide kattintva a Magyar Természetvédő Szövetség kiadványát olvashatják el.

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
26.7 ° C
26.9 °
26.3 °
33 %
10.8kmh
0 %
szo
27 °
vas
22 °
hét
23 °
ked
18 °
sze
23 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...