A koronavírus és általában a vírusok terjedésének melegágya a tömeg. Megnézzük, hol lehetnek ebből a szempontól kiemelten veszélyes helyek Rákosmentén.

Az egyik ilyen hely a piac, különösen azért fontos erről beszélni, mert tipikusan az idősebb korosztály kedveli a piaci bevásárlást. A gyáli polgármester, amint értesült róla, hogy a településen is van fertőzöttség, első lépése volt, hogy bezáratta a piacot. Rákosmentén ugyan még nem tudjuk, hogy hivatalosan van-e fertőzött, de a szóbeszéd szerint több helyről volt már fertőzött és több helyen van házi karantén is, a piacok működését továbbra sem szabályozza az önkormányzat. Ennek köszönhetően hétvégén mindkét piac nyitva volt és ha nyitva van, akkor bizony sokan fel is keresik.

 Korlátozó intézkedést egyik piacnál sem láttunk, csupán az önkormányzati piac bejáratánál volt egy figyelmeztető tábla.

A piacok hatalmas gócpontok lehetnek, ennek jelentőségét felismerhette a polgármesterünk is, ennek demonstrálására kereste fel a piacfelügyeletet:

A láthatóan szerény mennyiségű védőfelszerelés átadását tette közzé az önkormányzat oldalán. A bejegyzésből többek között az derül ki, hogy

“…naponta végeznek tisztítást a piac területén, vasárnaponként pedig a csarnok aljzatát takarítógépekkel sterilizálják

A kicsit megkomponált átadási jelenetre azonnal lecsapott a kerületi momentum egy mémmel:

Az önkormányzati híradás teljes szövege itt olvasható:

2020. március 25-én Horváth Tamás polgármester szájmaszkokat és gumikesztyűket adott át a Rákoskeresztúri Piacfelügyelet munkatársainak. A városvezető egyeztetett Gál Miklóssal, a szervezet vezetőjével, aki tájékoztatta a polgármestert a piac folyamatos fertőtlenítéséről, melyek tartalmazzák többek között a terület közösségi bejáratainak napi többszöri tisztítását, emellett a csarnok bejáratainak, a küszöböknek, valamint a mellékhelyiségek, mosdók és kézmosók teljes körű fertőtlenítését is. Gál Miklós hozzátette, naponta végeznek tisztítást a piac területén, vasárnaponként pedig a csarnok aljzatát takarítógépekkel sterilizálják, ezenkívül a mellékhelyiségekben fertőtlenítő folyékony szappanokat is elhelyeztek.

A piac nyitvatartása változatlan, a közellátás biztosítása érdekében a megszokott rendben, folyamatosan működik. Idősebb polgártársainknak javasoljuk, hogy lehetőség szerint ne látogassák a piacot!