Hegyekben állt a hulladék

A lakosság lassan, sajnos lassan, kezd hozzászokni ahhoz, hogy nem kidob dolgokat, nem minden szemét, hanem megpróbálják összegyűjteni és a hulladékudvarhoz elvinni. Nagyon nehéz ezt a gondolkodásmódot kialakítani egy társadalomban.

A koronavírus okozta helyzet egyik következménye, hogy a közösség szolgáltatások nagy része vagy leállt vagy csak korlátozottan működik.

A hulladék azonban termelődik, sőt talán ebben az időkben a szokottnál is több, hiszen többet vagyunk otthon, amit eddig a munkahelyünkön termeltünk szemetet, az most otthon állítjuk elő.

Az otthoni szelektív gyűjtés a hulladékok elszállításának nagy részét megoldja, de van egy szelet, ami a normál rendszerben is kevés figyelmet kapott, az üveg újrahasznosítása. Erre a kerületben nagyon korlátozott lehetőséget kínált eddig is az önkormányzat, hiszen megszüntette a hulladékszigeteket, csak a hulladékudvarhoz és egyes üzletekhez lehetett visszavinni az üveggöngyöleget. Erre hosszú távú megoldást kellene keresni és nem a szőnyeg alá seperni a problémát.

Most azonban nem csak erről van szó, itt az induláskor még tudatos állampolgárok az udvarhoz érve, elveszítették ezt a zöld gondolkodásmódot és talán dühükben, arról döntöttek, hogy bárhogy, de most megszabadulnak a terhüktől. Még talán annak tudatában is, hogy ez akár 150.000 Ft büntetéssel is járhat.

Kérünk mindenki, hogy ne ide és ne az erdőbe vigye a felesleges hulladékot, próbálja a veszélyhelyzet végét kivárni és akkor szabaduljon meg a feleslegétől.

Tegnap óta valaki elszállította a lerakott szemetet, de sajnos újra kezdődik minden elölről:

Az önkormányzat kell valamilyen megoldást találni erre a problémára az április 4-re meghirdetett ingyenes lakossági konténeres építésitörmelék-gyűjtést célszerű lenne kibővíteni. Emellett valamilyen módon gondoskodni kellene arról, hogy a RÁkosmente Kft. szomszédjában levő megfigyelőrendszert, éjjel-nappali őrzést terjessze ki a hulladékudvarra is, megelőzve az újabb szemétlerakást.

Önkormányzati közlemény az ingyenes gyűjtésről:

“Környezetünk tisztaságáért felelősséget érezve Önkormányzatunk ismét ingyenes lakossági konténeres építésitörmelék-gyűjtést szervez Rákosmentén. 2020. április 4-én, az alábbi hét helyszínen adható le kis mennyiségű (1-1,5 m3) építési törmelék (sitt):

Rákoscsaba: Pöröly utca – Péceli út kereszteződés
Rákoscsaba-Újtelep: Naplás 111. szemben
Rákosliget: Fackh Károly tér (Ároktő utca)
Rákoskert: Csongrád utcai rendelő előtti parkoló
Rákoshegy: Víztorony mellett
Rákoskeresztúr: Pesti út 33-35. parkoló
Egerszeg, Egerszalók, Cséplő utca közti terület

Az átvétel reggel 8 órától délután 18 óráig tart. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy lom, veszélyes hulladék és zöldhulladék leadása ezen a napon nem lehetséges! Önkormányzatunknak minden évben jelentős költséget jelent az illegális szemét elszállítása, amelyet parkosításra, virágosításra, a zöldfelületek állapotfenntartására lehetett volna fordítani. Közös a felelősségünk, vigyázzunk együtt Rákosmente tisztaságára! Tel.: 253-3410, e-mail: kornyezet@rakosmente.hu”

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
21.6 ° C
22.1 °
20.3 °
55 %
3.1kmh
0 %
csü
25 °
pén
25 °
szo
19 °
vas
13 °
hét
20 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...