Csúszdapark helyett játszótér épül a Nyúldombon

Csúszdaparkot álmodtak meg a Vigyázó Művelődési központ mögötti Nyúl dombra, de végül csak játszótéri elemek lesznek szétszórtan és egy kispályás grund, lábgolfpálya épül, hogy ne maradjon ki a foci se a fejlesztésből. Emellett egy helytörténeti sétaút készül, amelybe sajnos nem kap helyet a dombon található Podmaniczky-Vigyázó család mauzóleuma, pedig ez lenne a hely legfontosabb, ma még fellelhető és megmutatható emléke.

Az eredeti projektelképzelés, amire támogatást kapott az önkormányzat, valóban csúszdaparkot jelentett volna:

Talán a rosszul megválasztott helyszín miatt vagy valamilyen más okból végül mégsem ez kerül megvalósításra, hanem lényegében egy nagy játszótér készül:

 

A terv része még egy helytörténeti sétány is, de annak nem lesz része a szomszédos területen található sírhely, amit 2008-ban restaurálták:

Rákosmente Kerületi Építési Szabályzata eredetileg a Vigyázó mögé parkolót engedélyezett volna, hála ez nem készül el, bár indokolt lenne a parkolási problémák megoldása ezen a területen, így megmaradhat a zöld terület:

“A terv lehetővé teszi a 125392/5 hrsz-ú telken a Vigyázó Sándor Művelődési Ház bővítését déli irányba. Az épület homlokzata előtt parkoló autók számára parkolóhelyet a hátsókertben, illetve az oldalkertben célszerű kialakítani.”

Ebben az övezetben lenne más alkalmas hely a csúszdapark számára (a Gyökér utca és az óvoda közötti terület, de oda a a szabályzat lakóházak építését tervezi, amivel ismét további zöld területek kerülnének beépítésre.

A játszótér építése megkezdődött, az építtető és a projektgazda a Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata. A építés minőségéről, a megőrzendő zöldterület megóvásáról a képek magukért beszélnek:

A polgármesteri beszámoló szerint:
“Terveink szerint május utolsó vasárnapján (gyereknapon) már birtokba vehetik gyermekeink a csúszdaparkot, ahol három játszóvár (csúszdákkal), kispályás grund, lábgolfpálya kap helyet, de kihelyezünk – az idősebbekre is gondolva – asztalokat, padokat, ivókutakat, s mindemellett elkészül egy helytörténeti sétaút is.”

A teljes projektleírás itt olvasható:

“RÁKOSMENTI CSÚSZDAPARK ÉS HELYTÖRTÉNETI SÉTAÚT KIALAKÍTÁSA
A projekt akcióterülete a Pesti út-Bakancsos utca – Gyökér utca által, valamint a Vigyázó-Podmaniczky Kastély és az Idősek otthona által közrezárt, lejtős területen található. A beruházás célja a zöldfelület élettel való megtöltése, figyelemmel a terület helytörténeti vonatkozásaira. A tervezett beavatkozás iránya kettős: egyrészt megnyitni a területet a helyi közösség számára a kialakítandó csúszdapark által, másrészt létrehozni egy tovább fejleszthető helytörténeti sétányt (Vigyázó-Podmaniczky Kastély, Vigyázó Sándor Mauzóleum, Művelődési ház). A tervezett csúszdapark a Főváros pesti oldalának vonatkozásában hiánypótló jellegű. A Fővárosi Önkormányzat által meghirdetett 2018-as TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázaton a kerületi önkormányzat támogatást nyert a projekt megvalósítására. Ezen a felületen keresztül Ön is nyomon követheti a projektet! TÉR_KÖZ 2018 pályázaton elnyert támogatás összege: 155 000 000 Ft.”

Mauzóleum fotó: Hírhozó, 2008

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
erős felhőzet
4.4 ° C
4.5 °
2.8 °
67 %
2.6kmh
75 %
hét
5 °
ked
4 °
sze
3 °
csü
4 °
pén
0 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...