Nyakunkon a koronavírus – mossunk kezet, ha van hol

Megnéztük hogyan készült fel a Rákosmentén a XVII. kerületi Szakrendelő – Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézete a koronavírus érkezésére. Az elmúlt évben jártunk utoljára a mosdókat vettük górcső alá, akkor se szappan, se kéztörlő, se WC papír, se fertőtlenítő nem volt az intézményben, a WC-ket nem vagy csak madzaggal lehetett bezárni. Lényegi változást nem láttunk, érdemes beletekinteni a képekbe, hogy milyen állapotok uralkodnak az intézmény mellékhelyiségeiben.

Már csak napok kérdése, hogy hozzánk is elérjen a koronavírus, a környező országokban már jelen van. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy próbáljuk megelőzni a fertőzést, különösen ott kell ügyelnünk erre, ahol nagyobb veszélynek vagyunk kitéve.

Mintegy 37 százalékkal lassíthatná le a járvány terjedését a kézmosás fontosságára való üzenetekre összpontosítás!

„A wc-t használó emberek 70 százaléka megmossa kezét, 30 százalék nem. Előbbieknek azonban csak 50 százaléka mos helyesen kezet, a többiek csak leöblítik” mondta Christos Nicolaides professzor az amerikai mikrobiológiai társaság kutatója.

Az ÁNTSZ honlapján találtunk egy javaslatot arról, hogyan mossunk kezet annak érdekében, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

Mire van szükség ahhoz, hogy ezt betartsuk és ezekből mi van a Ferihegyi úton:

 • Langyos vagy meleg víz (NINCS csak hideg, az viszont állandóan folyik!)
 • Szappan (VAN)
 • Kéztörlő vagy szárítógép (NINCS)
 • Kézfertőtlenítő (VAN)

A 4 feltételből kettő hiányzik! Semmelweis Ignác hazájában vajon mikor jutunk el oda, hogy az egészségügyben biztosítsuk a legalapvetőbb higiéniás előírásokat?

Az ÁNTSZ honlapján található leírás, röviden, érthetően ad segítséget hozzá:

Tehát az alábbi lépéseket kell elvégezni:

 • Nedvesítsük be vízzel a kezünket.
 • Adagoljunk megfelelő mennyiségű folyékony szappant a tenyérbe.
 • Dörzsöljük össze a tenyerünket.
 • Dörzsöljük az egyik tenyerünkkel a másik kéz kézfejét úgy, hogy aközben az ujjakat összefonjuk.
 • Váltott kézzel ismételjük meg.
 • Dörzsöljük össze a két tenyeret úgy, hogy az ujjakat összefűzzük.
 • Dörzsöljük az egyik kéz tenyerével a másik kéz ujjainak hátát úgy, hogy az ujjak horogszerűen összeakaszkodnak. Váltott kézzel ismételjük meg.
 • Markoljuk meg az egyik hüvelykujjat és körkörös mozdulattal dörzsöljük, majd váltsunk kezet.
 • Az egyik kéz ujjbegyeit dörzsöljük a másik kéz tenyeréhez körkörösen, majd váltsunk kezet.
 • Folyóvízzel alaposan öblítsük le a kezet.
 • Kézszárításhoz egyszerhasználatos papírtörlőt alkalmazzunk.
 • A vízcsapot a papírtörlő segítségével zárjuk el.

A következő videóban megnézhetjük, hogy a a Semmelweis Egyetem milyen módon javasolja a kézmosást.

“A Semmelweis Egyetem által indított egészségügyi edukációs videósorozat célja, hogy megbízható forrásból nyújtsanak információt és segítséget olyan egészségügyhöz, családgondozáshoz kapcsolódó kérdésekben, amelyek a mindennapokban felmerülhetnek. Ebben a részben a helyes kézmosás lépéseit és a kézfertőtlenítő folyadék használatát mutatjuk be. Közreműködő: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Epidemiológiai Tanszék”

 

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
erős felhőzet
4.4 ° C
4.5 °
2.8 °
67 %
2.6kmh
75 %
hét
5 °
ked
4 °
sze
3 °
csü
4 °
pén
0 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...