Évek óta teljes a káosz a Ferihegyen működő repterünk körül, egyszer gyorsvasutat építenének a tömegközlekedési kapcsolat érdekében, majd hatemeletes parkolóházat terveznek ugyanoda. Elkezdik az építkezést, majd leállítják és most jött a hír, hogy mégsem építik meg.
A reptér hatásövezetében élő lakosok évek óta küzdenek a rendkívül környezetkárosító közlekedés áttelepítése vagy korlátozás érdekében. A Kulturált Légi Közlekedésért Egyesület elnöke az alábbi megjegyzést fűzte a terveket láttán a fejlesztéshez:
“Miért akarnak mindenáron, EU-s pénzből egy olyan repülőteret fejleszteni, aminek még a jelenlegi forgalmához, és fejlettségéhez megfelelő környezetvédelmi hatástanulmánya sincs? “
E tervezgetésekkel párhuzamosan egy másik érdekcsoport új budapesti repülőtér építését javasolja. Farkas Attila, a Smartwings Hungary ügyvezetője szerint
“fel kell építeni egy második repülőteret, hogy a környezetterhelést – amibe a zajterhelés is beletartozik – részben Budapest külterületére vezessük át. Ez a repülőtér bonyolíthatná például a teherforgalmat, a fapadosok és a charterek forgalmát.”
A legújabb hírek szerint, ahogy arról Rolf Schnitzlerl, a Budapest Airport vezérigazgatója nyilatkozta az index.hu-nak, már négy éven belül mégis megépülhet az új reptéri vasút, de az új terminál is és a parkolóház is. A nagy kérdés az, hogy hogyan és hol!
Érti valaki ezt a káoszt?