Épül a 20. templom Rákosmentén

Már épül is a Makovecz által tervezett templom Rákoskerten, a Rózsaszál utcában és várhatóan 2021 első negyedévében átadásra is kerül és “Mennybemenetel” Makovecz templom néven magasodik az égbe Rákoskert csúcsán.

Rákosmentén egy internetes nyilvántartás szerint (Rákosmenti templomok) már 19 templom működik, így ez lesz a 20. templom. Rákoskerten egyébként 2017-ben adták át és szentelték fel a rákoskerti Szent XXIII. János-kápolnát.

A most épülő templom 900 m2 alapterületű, a tornya magassága körülbelül 37 méter és nagyjából 200 fő befogadására lesz alkalmas.

A templom alapkő-letételére 2009. augusztus 23-án került sor, amelyen a Makovecz Imre, a tervező személyesen is részt vett. Az építési területet a Rákosmenti Önkomrányzat biztosította a Rákoscsabai Református Egyházközség részére, amit az egyház egy nagyon jelképes összegért kapott meg.
Az építkezést 2019. áprilisában kezdték meg, átadása 2021 elején várható.

Az építés költségvetése várhatóan eléri a 2 milliárd forintot.

A költségek összegyűjtését közadakozással kezdték, ennek összege ismeretlen. A kormány, a 2017-ben létrehozott Makovecz Alapból, 520 millió forint támogatást biztosított a templom megvalósítására.
Ezt gyarapították 2019 nyár közepére már közel 1 milliárd Ft-ra, erről nyilatkozott Fhosz Tivadat akkori polgármesterhelyettes. (forrás: krónika 2019. július 19.). Azt eddig nem sikerült kiderítenünk, hogy honnan is származik a nagyjából 500 millió Ft.

2019. decemberben ismét kapott a templomot építő alapítvány további 1 milliárd forintot a kormánytól.

Ezzel összességében már a 2 milliárd Ft-ot is elérni a templom építésének költségvetése, amit eredetileg 550 millió Ft-ra becsültek.

A projektől olvashatunk ezen a linken: http://rakoscsabairef.hu/projekt

A templom építését nem mindenki támogatta egyforma lelkesedéssel. Az első kormánytámogatás hírére (2017) aláírásgyűjtésbe kezdett az Együtt helyi szervezete, melynek eredménye ismeretlen:

“Az Együtt aláírásgyűjtő akcióba kezdett annak érdekében, hogy a #KorrupcióKormánya és #Rákosmente Önkormányzata azonnal álljon el a Makovecz-templom építésének tervétől, találjon megoldást a rákosmentei egészségügyi ellátás és oktatási intézmények, valamint a kerületi infrastruktúra problémáira!
Elutasítjuk, hogy amíg a XVII. kerületben nincs megfelelő orvosi ügyelet, és a 10-15 éve csatornázatlan és aszfaltozatlan utcák rendbetétele még mindig várat magára, addig az Önkormányzat a Kormánnyal közösen több mint 6,5 milliárdot költ sportcsarnokra, és további 500 milliót templomépítésre.”

A Makovecz életműnek nagyjából a feléből készült eddig épület, ez kb. 250 építményt jelent országszerte. Templomnak valóban tökéletes találat egy ilyen szakramentális építmény. Volt szerencsém többet is meglátogatni és néhány épület üzemeltetőjével is beszélni, akik elmondták, hogy csodálatos az építmény, de a fenntartása nagyon sok nehézséget okoz és rendkívül költséges. Vajon egy ilyen kis egyházközségnek honnan lesz anyagi forrása fenntartani ezt az épületet?
Talán a telekkel együtt átadásra került, a területen üzemelő mobil adótorony nyújt majd forrást hozzá? Egy ilyen torony üzemeltetéséből származó éves bevétel nagyjából 1 millió forint, amit vélelmezhetően most már nem az önkormányzat, hanem az egyházközség kap meg.

Érdekes mellékszála az építkezésnek, hogy a rákoskerti templom tervezésével párhuzamosan 2018 szeptemberében ismét letették Budapest első Makovecz templomának alapkövét Pesterzsébeten:

“Budapesten a mai napig nem áll középülete, bár tervek már régóta vannak, különösen két templom, a XVII. kerületi, építési engedéllyel és kiviteli tervekkel már rendelkező ökumenikus, és immár a XX. kerületi, Mátyás király térre tervezett református felépítése látszik reálisnak. A pesterzsébeti Szabó-telepi Református Egyházközség évtizedek óta egy családi házból átalakított épületben tartja a szertartásait, aminek nem csak a mérete, de az állapota is egyre kevésbé felel meg a gyülekezet igényeinek.”

A két templom tehát egyszerre épül és nagy kérdés, hogy melyik lesz Budapest első Makovecz temploma, mert jelenleg mindkettő annak tartja magát.
A XX. kerületi templom építési munkálatait a weben is nyomon lehet követni:

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
18 ° C
18.8 °
16.3 °
71 %
2.6kmh
0 %
ked
20 °
sze
20 °
csü
23 °
pén
27 °
szo
27 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...