Az index.hu szúrta ki, hogy félmilliárd forintot kapott Rákosmente Önkormányzata az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő alapból, az “előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása” jogcímen. Mindezt abból az összegből, amelyre a kormány saját pályázati kiírása szerint is csak az előadó-művészeti szervezetek pályázhattak volna.

Íme az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásának (EMT-19) 16. számú döntési listája:


Az összeg nagyságát érzékeltetve összehasonlításként néztük meg, hogy pl. az Új Színház Nonprofit Kft. összesen 33 millió Ft-ot kap szintén ebből az alapból vagyis az önkormányzat 15 ilyen intézményt lenne képes ebben a nagyságrendben támogatni a most megkapott összegből, pedig nincs is állandó társulattal működő színháza.

Rákosmente Önkormányzatának a helyi közművelődésről szóló rendelete szerint elsősorban az alábbi intézményeket érintheti a támogatás:

7. § Az Önkormányzat a 4. §-ban meghatározott feladatait – az EMMI rendeletben a meghatározott követelményeknek megfelelő – közművelődési intézményén (Vigyázó Sándor Művelődési Központ és telephelyei: Csekovszky Árpád Művelődési Ház, Csaba Ház – Rákoscsabai Közösségi Ház, Rákoshegyi Közösségi Ház, Rákoskerti Művelődési Ház, Erdős Renée Ház – Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem, Rákosmenti Vállalkozásfejlesztési Iroda), valamint közművelődési megállapodásokon keresztül látja el.

A kerület kulturális támogatása erősen központosított, szinte mindegyik intézmény a Vigyázó Sándor Művelődési Központon keresztül juthat forrásokhoz és kizárólag rajta keresztül gazdálkodhat. Rákosmente éves költségvetése nagyjából 72 milliárd forint, ebben a Vigyázó Sándor Művelődési Ház éves költségvetése nagyságrendileg 300 millió Ft. Ezzel a rendkívüli támogatással megduplázódik a kultúrára felhasználható összeg.

Kijelenthető, hogy ezzel a támogatással Rákosmente, Budapest kulturális nagyhatalmává vált.

Megkérdezzük a Rákosmentén ellenzéki polgármesterként indult és most a főváros humán és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyetteseként dolgozó képviselőnőt, Gy. Németh Erzsébetet, hogy ő miként látja ennek a támogatásnak a hátterét.

Amint választ kapunk rá, bővítjük a cikket.