Ismeretlen célra kapott 500 millió Ft-ot Rákosmente Önkormányzata

Az index.hu szúrta ki, hogy félmilliárd forintot kapott Rákosmente Önkormányzata az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő alapból, az “előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása” jogcímen. Mindezt abból az összegből, amelyre a kormány saját pályázati kiírása szerint is csak az előadó-művészeti szervezetek pályázhattak volna.

Íme az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásának (EMT-19) 16. számú döntési listája:

Az összeg nagyságát érzékeltetve összehasonlításként néztük meg, hogy pl. az Új Színház Nonprofit Kft. összesen 33 millió Ft-ot kap szintén ebből az alapból vagyis az önkormányzat 15 ilyen intézményt lenne képes ebben a nagyságrendben támogatni a most megkapott összegből, pedig nincs is állandó társulattal működő színháza.

Rákosmente Önkormányzatának a helyi közművelődésről szóló rendelete szerint elsősorban az alábbi intézményeket érintheti a támogatás:

7. § Az Önkormányzat a 4. §-ban meghatározott feladatait – az EMMI rendeletben a meghatározott követelményeknek megfelelő – közművelődési intézményén (Vigyázó Sándor Művelődési Központ és telephelyei: Csekovszky Árpád Művelődési Ház, Csaba Ház – Rákoscsabai Közösségi Ház, Rákoshegyi Közösségi Ház, Rákoskerti Művelődési Ház, Erdős Renée Ház – Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem, Rákosmenti Vállalkozásfejlesztési Iroda), valamint közművelődési megállapodásokon keresztül látja el.

A kerület kulturális támogatása erősen központosított, szinte mindegyik intézmény a Vigyázó Sándor Művelődési Központon keresztül juthat forrásokhoz és kizárólag rajta keresztül gazdálkodhat. Rákosmente éves költségvetése nagyjából 72 milliárd forint, ebben a Vigyázó Sándor Művelődési Ház éves költségvetése nagyságrendileg 300 millió Ft. Ezzel a rendkívüli támogatással megduplázódik a kultúrára felhasználható összeg.

Kijelenthető, hogy ezzel a támogatással Rákosmente, Budapest kulturális nagyhatalmává vált.

Megkérdezzük a Rákosmentén ellenzéki polgármesterként indult és most a főváros humán és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyetteseként dolgozó képviselőnőt, Gy. Németh Erzsébetet, hogy ő miként látja ennek a támogatásnak a hátterét.

Amint választ kapunk rá, bővítjük a cikket.

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
23.2 ° C
23.2 °
20.3 °
27 %
3.1kmh
0 %
csü
23 °
pén
26 °
szo
25 °
vas
23 °
hét
24 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...