Komoly károkat szenvedett el ez év június közepén az Újlak utcai orvosi rendelő, miután nagyobb mennyiségű csapadék hullott le – a tetőszerkezet megadta magát. A rendelőt pár hónappal előtte újították fel, hőszigetelő burkolatot és új nyílászárókat kapott, de a tető maradt változatlan állapotban.

“Durván beázott a szerda délutáni nagy felhőszakadás következtében az Újlak Utcai Háziorvosi Rendelő, amelynek felújítása éppen nemrégiben kezdődött. A videón a víztől átázott és lemállott gipszkartonon keresztül folyik be az esővíz az orvosi szoba asztalára: egyenesen a nyomtatóra, asztali számítógépre. A rossz minőségű tetőn rövid idő alatt felgyülemlett nagy mennyiségű víz járult hozzá a nagy pusztításhoz” – számolt be egy szemtanú a történtekről.

Ahogyan az a fenti felvételeken jól látszódik, víz árasztotta a kezelőszobát, a folyosót és a berendezéseket is. Az esetről egy igen látványos videofelvétel is készült, ami azóta sajnos törlésre került.


A XVII. kerületben jellemző kirakatpolitikának köszönhetően a külsőleg látványos, mondhatni szemkápráztató felújítás a tetőszerkezetet nem érintette, de legalább új homlokzatot kapott az épület. Alább látható néhány felvétel a rendelő belső állapotáról:

“A rendelő nem egy önálló épületben helyezkedik el, hanem osztozik egy “kínai bolttal” és egy patikával. A felújítás megkezdése előtt felvették a kapcsolatot a vietnámi tulajdonossal és a Bajcsy Zsilinszky-kórházzal, amelynek épületrészében üzemel a patika, hogy a teljes épületet komplex módon fel tudják újítani” – mondta Horváth Tamás alpolgármester.

A rendelő beázását követően az Újlak utcai általános iskola vette át a helyét az egészségügyi intézménynek, így egész nyáron oda jártak a betegek.

Ideiglenes orvosi rendelés az Újlak utcai iskolában, fotó: Adamcsik János – Rákosvidék

Jó hír, hogy mostanra sikerült megállapodni a tulajdonosokkal a tető szigeteléséről, így a diákoknak nem páciensek között kellett megkezdenie a tanévet.

A tető szigetelése elkészült ugyan, de az átázások okozta belső hibák, a penészesedések helyreállítása, a tisztasági festés még mindig folyamatban van, ezért félkész állapotban kellett visszaköltöztetni a rendelőket eredeti helyükre.