Már lehet jelentkezni a tavaszi gyermekvasutas tanfolyamra

Február 6-án indul a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút tavaszi tanfolyama, az érdeklődő iskolások már regisztrálhatnak a négy hónapos képzésre – közölte az MTI-vel kedden a Máv Zrt.

A közlemény szerint a kisvasutas szolgálatra felkészítő képzés részeként a tanulók heti egy alkalommal elméleti és gyakorlati foglalkozásokon vesznek részt a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépületben, a kisvasút állomásain, valamint a MÁV Baross Gábor Oktatási Központjában.

A tanfolyam részeként elsajátítják a vasúti jelzési és forgalmi ismereteket, a pénztári szabályokat, tanulnak a környék turisztikai látványosságairól, majd vizsgát tesznek, hogy aztán teljes felelősséggel irányíthassák a kisvonatokat, szolgálják a Guinness-rekordok könyvébe tavaly bekerült Gyermekvasutat és az utasokat.

A képzésre olyan negyedik, ötödik vagy hatodik osztályos tanulók jelentkezhetnek, akiknek a tanulmányi átlaga legalább négyes, a gyermekorvos alkalmasnak találja őket a gyermekvasutas szolgálatra, valamint szüleik, iskolaigazgatójuk és osztályfőnökük is hozzájárul a jelentkezéshez.

A felvétel jelentkezési sorrendben történik, aki nem jut be a tavaszi tanfolyamra, legközelebb az októberben induló őszi képzésre jelentkezhet. A februárban induló tanfolyamot követően júniusban kerül sor az új gyermekvasutasok avatására.

Jelenleg mintegy 550 gyermekvasutas rendelkezik a szükséges vizsgával, munkájukat csaknem hetven, korábbi gyermekvasutas ifjúsági vezető segíti és irányítja. 2015 nyarán 170 ifjú gyermekvasutast avattak fel. Mint a közlemény fogalmaz, a Gyermekvasútnál szerzett élmények, barátságok hatására sokan döntenek évtizedekre a vasutas szakma mellett, míg mások a közlekedési ágazat egyéb területein helyezkednek el.

A képzésre a www.gyermekvasut.hu internetes oldalon lehet regisztrálni – derült ki az MTI tájékoztatásából.

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
tiszta égbolt
18 ° C
18.8 °
16.3 °
71 %
2.6kmh
0 %
ked
20 °
sze
20 °
csü
23 °
pén
27 °
szo
27 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...