Átnevezik Rákoscsaba-Újtelepet?

Ismét terítéken van Rákosmente harmadik legnépesebb városrészének, Rákoscsaba-Újtelepnek az átnevezése.

Néhány évvel ezelőtt már az asztalon volt Rákoscsaba-Újtelep átnevezése, ám azóta nem igazán történt semmi, látszólag. A Rákoscsaba-Újtelepért Egyesület magánbeszélgetésekben már eddig is próbálta megismerni a helyi lakosok véleményét, akik egyelőre nem igazán partnerek abban, hogy átnevezzék a városrészt, ugyanis a többség a jelenlegi név megtartása mellett érvelt – a legtöbben megszokásból.

Miért lenne időszerű átnevezni a városrészt?

A mai Rákoscsaba-Újtelep nem egyezik a történelmi Rákoscsaba-Újteleppel, amely eredetileg Rákoscsabának Rákoskeresztúr felé eső részét foglalta magába. Ezt őrzi nevében a Szabadság sugárúton megépült Rákoscsaba-Újtelepi Szent Erzsébet Plébániatemplom is. A név túl hosszú, elterjedt rövidítése pedig nincs. Megtévesztő, mert városrészünk ma már sokkal erősebben kötődik Rákosligethez, mint Rákoscsabához. A nevében található “telep” megjelöléshez sokaknak negatív érzelmek kapcsolódnak és ily módon akár az ingatlanok értékét is csökkentheti – olvasható az egyesület lapjában.

Mi történt eddig, mik a lehetséges új megnevezések?

Az egyesület korábban már tartott egy névpályázatot, melyet követően egy belső szavazáson úgy vélték, hogy a két legjobb lehetséges megnevezés a Rákosszéplak és Rákoshalom. A szervezet ezt követően megkereste a Magyar Tudományos Akadámia Földrajzinév-bizottságát is, akik a Rákoshalom megnevezést preferálják.

Mi a történik most?

Az egyesület úgy döntött, hogy a városrész átnevezéséről helyi szavazást, közvélemény-kutatást szervez. Amennyiben ennek során azt tapasztalják, hogy a névváltoztatásnak jelentős támogatottsága van, akkor elindítják a névváltoztatáshoz szükséges eljárást. Ellenkező esetben az egyesület lezárja a névváltoztatás ügyét.

Az egyesület kiemeli, hogy abban az esetben tekinti jelentősnek a névváltoztatás támogatását, ha a helyi lakosok legalább 10%-a (kb. 1000 fő) támogatja a kezdeményezést.

Szavazólap (Fotó: Rákosmenti Hírfutár)
Szavazólap (Fotó: Rákosmenti Hírfutár)

Hogyan, meddig lehet szavazni?

A szavazatok leadására két módon kerülhet sor:

  1. A Diadal úti Általános Iskolában kihelyezésre került egy szavazatgyűjtő doboz, ahova a helyi lap (Rákoscsaba-Újtelepi krónika) kapcsolódó oldalának aljáról kivágott és kitöltött szavazólapokat várják.
  2. Az egyesület elektronikus úton, ide kattintva is várja a voksokat.

A szavazás 2016. január 31-én lezárul, ezért az egyesület és a Rákosmenti Hírfutár minden újtelepi lakost arra kér, hogy vegye a fáradtságot és szavazzon, hogy megmaradjon-e a városrész jelenlegi neve, vagy átnevezzék azt.

Milyen költségekkel járhat a városrész átnevezése?

A városrész átnevezése semmilyen személyes teherrel nem jár. Nem kell kicserélni semmilyen iratot, mert ezek nem tartalmazzák a városrész megjelölését, csak a kerületet és az irányítószámot, ezek pedig nem változnak. Közösségi költségként az utcanévtáblák cseréje merül fel, amely összesen 2-3 millió forintba kerülne, amit azonban nem kell azonnal elvégezni, elég a jelenlegi táblák elhasználódásakor feltenni az új utcatáblákat – hívja fel a figyelmet az egyesület.

A szervezet tájékoztat továbbá arról is, hogy a névváltoztatást ténylegesen a kerületi Önkormányzatnak javaslatára a Fővárosi Közgyűlésnek kell megszavaznia.

Tetszett a cikk?

Több bejegyzés a szerzőtől

Időjárás

Budapest
erős felhőzet
4.4 ° C
4.5 °
2.8 °
67 %
2.6kmh
75 %
hét
5 °
ked
4 °
sze
3 °
csü
4 °
pén
0 °

#koronavírus

Járványhelyzet Rákosmentén

A nyilvánosságra került koronavírus-fertőzés adatok alapján készült ez a térkép, amely a korlátozás alá került általános és középiskolákat tartalmazza: A térképen Rákosmentén csak egy iskolában...

“Nekünk nem szól a taps” Hogyan tovább Pesti úti idősotthon?

Időközben érkezett a hír, hogy lemondott Skultéti József, az intézmény vezetője! Megrázó, személyes hangvételű levélben kérte a nyugdíjazását. "Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy,...

Fokozatos nyitás?

POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY a járványügyben hozott rendkívüli önkormányzati intézkedésekről 2020. május 18-tól Budapesten megszűnt a kijárási korlátozás, ám életben maradtak egyes védelmi óvintézkedések. Mindenki köteles legalább 1,5...