Aranykút utcai fitneszpark (fotó: Bana Roland)

A napokban kihelyezték a kültéri fitneszeszközöket az Aranykút utcával szembeni, eddig üresen álló területre, egészen pontosan az Aranykút utca és Rácsos utca sarkára.

A fitneszpark annak apropójából került telepítésre, hogy Budapest XVII. kerület Rákosmente győzött a 2015-16-os Megszépül a városom versenyen, amelynek következtében a versenyt kiíró Építkezem felújítok csapata 2,5 millió forint értékben vállalta, hogy megszépít egy közterületet. A fölényes győzelmet követően, lakossági nyomásra a városháza egy több héten át tartó helyi szavazást tartott arról, hogy mely közterületen épüljön kondipark. Ezt a szavazást nyerte meg kitartásával Rákoscsaba-Újtelep lakossága, így esett tehát az Aranykút utcára a választás.

Ahogyan az fentebb már kiderült a fitneszeszközök nem az Aranykút utcai játszótér területén kerültek elhelyezésre, amely egyébként várható is volt, hiszen a területen egyébként sincsen már nagyon hely, mondhatni túlzsúfolt a játszó. Talán ez lehet az oka annak, hogy többen a Diadal utcai játszótérre telepítettek volna inkább ilyen eszközöket.

A fitneszparkban számos sporteszközt igénybe lehet venni, többek között gyűrűt, kötelet, bordásfalat, nyújtózkodót, tolódzkodót és persze az előbbieken túl számos más eszközt is használhatnak a kültéri fitnesz szerelmesei.

Érdekesség, hogy a park területét két napelemmel működő, led izzóval felszerel lámpa világítja esténként, amely egészen különlegesnek számít a kerületünkben.

Továbbá nem lehet elmenni szó nélkül amellett, amire többen is panaszkodtak ott jártunkkor, még pedig arra, hogy a park területén mulcsot használnak talajtakaróként, ami nem a legszerencsésebb. Emellett a parkot kövezett (viacolor) vagy egyéb más úton (járda) sem lehet megközelíteni. Ez azért problémás, mert ha jön egy nagyobb eső, máris sárban kell tocsognia az embereknek. Továbbá problémás lehet az is, hogy a park területe nincsen bekerítve. Jó volna, ha a kutyasétáltatók nem alomként használnák a park területén elhelyezett fakérget.

Meg kell jegyezni továbbá azt is, hogy Rákoscsaba-Újtelepen az elmúlt néhány évtizedben nem mondható el, hogy túl sok komolyabb beruházás történt volna, ami igen szomorú – leszámítva persze az oktatási intézmények, orvosi rendelő felújítását, amik közül az utóbbi már-már az összedőlés határán állt. Éppen ezért a helyi lakosok minden bizonnyal nagy örömmel veszik majd birtokba az új fitneszparkot és vigyáznak rá annyira, hogy néhány év után se kelljen elbontani a sporteszközöket.