Rákoscsaba-Újtelep üdvözlő táblája (Fotó: Bana Roland)
Rákoscsaba-Újtelep üdvözlő táblája (Fotó: Bana Roland)

A napokban lezárult Rákosmente harmadik legnépesebb városrészében, Rákoscsaba-Újtelepen a városrész átnevezéséről szóló helyi közvélemény-kutatásra beérkezett voksok összesítése, amely igen meglepő eredményt produkált, ugyanis az újtelepiek döntöttek: új nevet szeretnének. Rákosszéplak lehet a városrész új megnevezése.

Közel egy hónappal ezelőtt adtunk hírt róla, hogy Rákoscsaba-Újtelepen egy közvélemény-kutatás zajlik, ugyanis már sok-sok évre visszanyúlóan fel-felmerült az újtelepi lakosokban, hogy valami kellemesebb hangzású nevet kellene találni a városrésznek, ugyanis többek között a Rákoscsaba-Újtelep megnevezés nem egészen passzol területileg ahhoz a városrészhez, amit most hívunk így, nem mellesleg a telep megnevezéshez sokaknak negatív érzelmei fűződnek.

Sokak meglepetésére a szavazásban résztvevő lakosok úgy döntöttek, hogy igen is meg kell változtatni Rákoscsaba-Újtelep megnevezését. A szavazásra mindösszesen 1313 darab szavazat érkezett be, ami igen kevés ahhoz viszonyítva, hogy a városrészben nagyjából 11 ezer polgár él, így a szavazás reprezentativitása sokak szerint igencsak megkérdőjelezhető.

A szavazás végeredménye (Ábra: Rákosmenti Hírfutár)
A szavazás végeredménye (Ábra: Rákosmenti Hírfutár)

Ahogyan az imént már említettük összesen 1313 darab szavazat érkezett be, melyeknek alig 40%-a, azaz 528 fő voksolt arra, hogy maradjon minden a régiben, maradjon Rákoscsaba-Újtelep a városrész megnevezése. Azonban figyelemre méltó, hogy ezzel szemben a szavazók 59,78%-a, azaz 785 fő pedig azt szeretné, ha új nevet kapna a városrész. Az összesítésből kiderült, hogy az itt élő emberek a kellemes hangzású Rákosszéplak megnevezést preferálják leginkább, ugyanis ők összesen 692-en voltak, ami a szavazatok 52,70%-át jelenti, míg a sokak szerint Sashalommal összetéveszthető, sírhalomra emlékeztető Rákoshalom megnevezés még a szavazatok 10%-át sem érte el, hiszen csak 93 darab szavazatot kapott, ami százalékban kifejezve egészen pontosan 7,08%.

Ez az eredmény már önmagában is meglepő, mivel az egy hónappal ezelőtti bejegyzésünk megjelenését követően a rákosmentiek és Rákoscsaba-újtelepiek többsége úgy gondolta, hogy semmi szükség sincsen a városrész átnevezésére, hiszen ez csak felesleges pénzkidobás volna. Az újtelepiek megszokták már ezt az elnevezést és sokan meg is szerették, de a számok nem hazudnak, így megkezdődhet a további érdemi munka a városrész átnevezésével kapcsolatban.

Információink szerint a szavazást kezdeményező Rákoscsaba-Újtelepért Egyesület már felvette a kapcsolatot Budapest XVII. kerület – Rákosmente polgármesterével, Riz Leventével és az érintett városrész két önkormányzati képviselőjével dr. Piláth Károllyal, továbbá Horváth Tamás alpogármesterrel. Az egyesület néhány órával ezelőtt kiadott tájékoztatása szerint a folytatásról jelenleg is zajlanak az egyeztetések és a részletekről a hamarosan postaládákba kerülő Rákoscsaba-Újtelepi Krónikából tájékozódhatnak majd az érintett lakosok.

A lap megjelenését követően a Rákosmenti Hírfutár ismét be fog számolni a várható eseményekről, többek között arról, hogy mi lesz a folytatás (ha lesz) és miként fogadták a városrész átnevezéséről szóló hírt a rákosmentiek.

Amennyiben véleménye, hozzászólása van, akkor ne fojtsa magába és írja meg azt a cikkünk alatt, vagy Facebook oldalunkon, de akár üzenhet is nekünk a Facebook odlalunkon, vagy a Kapcsolat menüpont alatt, de a rakosmente@hirfutar.eu e-mail címre is várjuk leveleiket.

A szavazás végeredményének ellenére a Rákoscsaba-Újtelepért Egyesület továbbra is várja a helyiek véleményét és kérdéseit a névváltoztatással kapcsolatban az egyesület hivatalos Facebook oldalán üzenet formájában, vagy elektronikus levélben a racsute94@gmail.com címen!